Biro Vlade prepreka do ministara i premijera

Fotografu "Vijesti" nije dozvoljeno da obavi Ustavom zagarantovano pravo na rad i da za javnost izabere kadrove, a ne da ih nameće služba Vlade
2310 pregleda 1 komentar(a)
Sa prve sjednice Vlade Duška Markovića od 29. novembra 2016. godine, sada zabranjeno da mediji  biraju kadar za javnost, Foto: Savo Prelević
Sa prve sjednice Vlade Duška Markovića od 29. novembra 2016. godine, sada zabranjeno da mediji biraju kadar za javnost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.05.2019. 11:26h

Vladin Biro za odnose sa javnošću nije juče dozvolio da fotoreporter “Vijesti” zabilježi početak sjednice Vlade Duška Markovića.

Na takvu zabranu nije se nailazilo u prethodnim vladama, na čijem čelu su bili Milo Đukanović i Igor Lukšić, a ni na početku mandata Markovića. To dokazuju fotografije u arhivi novine, fotoreportera “Vijesti” Sava Prelevića, od 29. novembra 2016. godine, sa prve sjednice ove Vlade. Na njima su i ministri koji odavno nisu dio Markovićevog tima: Aleksandar Pejović i Janko Ljumović.

Rukovodilac Službe za odnose s javnošću, Srđan Kusovac nije odgovorio na dopis ekonomske rubrike od 29. maja da odobre akreditaciju da početak jučerašnje sjednice Vlade zabilježi jedan od fotoreportera “Vijesti”.

To mu nije dozvoljeno kada je pokušao da obavi Ustavom zagarantovano pravo na rad i da za javnost izabere kadrove koje ne nameće služba Vlade, a čije fotografije mediji nisu dužni da objavljuju.

On je u Vladi obaviješten da je fotografisanje dozvoljeno na konferencijama za medije, uz podsjećanje da na sajtu Vlade objavljuju fotografije sa sjednica.

Iz izvršne vlasti javno saopštavaju da “promovišu afirmaciju principa transparentnosti rada”, uz poruke da je “neupitna otvorenost rada”. Kusovac nije odgovorio ni nakon dodatnog podsjećanja porukom da očekujemo odgovor na email o kojem se ne izjašnjavaju za akreditaciju, uz to da saopšti na osnovu koje odluke i s kojim obrazloženjem je zabranjeno da mediji fotografišu početak sjednice.

“Nema problema, samo pošaljite pitanja. I kao što sam rekao, a u međuvremenu i provjerio, netačna je tvrdnja da je bilo dozvoljeno na početku mandata ove Vlade”, naveo je u poruci i informisan da odgovor očekujemo na zahtjev od srijede na koji ćute, te da fotografije dokazuju suprotno, nakon čega nije odgovoreno.

Bonus video: