Rajzing Rajnke: NATO je jači zahvaljujući doprinosu Crne Gore

Rajnke je kazala da presudu u slučaju „Državni udar“ posmatra kao pobjedu vladavine prava u Crnoj Gori
899 pregleda 8 komentar(a)
Na forumu razgovarala i sa premijerom Markovićem, Foto: Twitter
Na forumu razgovarala i sa premijerom Markovićem, Foto: Twitter

NATO alijansa je mnogo jača zahvaljujući doprinosu Crne Gore, ocijenila je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke na otvaranju To Be Secure (2BS) Foruma u Budvi.

Dvodnevni Forum, koji je okupio lidere i uticajne ličnosti iz regiona, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), organizovao je Atlantski savez Crne Gore, a u njegovom fokusu biće stabilnost, bezbjednost i budući prosperitet Zapadnog Balkana, u kontekstu procesa na evropskom kontinentu i na globalnom planu.

Rajnke je kazala da je potrebno mnogo rada da se organizuje takav skup, i zahvalila organizatorima.

Ona je podsjetila Crna Gora prošle sedmice obilježila 13 godina nezavisnosti, i da je u tih 13 godina „ova mala nacija ostvarila veliki napredak“.

„NATO alijansa je mnogo jača zahvaljujušći doprinosu Crne Gore. Više nego ikada je važno da imamo prijatelje koji mogu da čuvaju naša leđa“, kazala je Rajnke.

Prema njenim riječima, Crna Gora je jedan od lidera evroatlanske zajednice.

Rajnke je kazala da presudu u slučaju „Državni udar“ posmatra kao pobjedu vladavine prava u Crnoj Gori.

„Kada je u pitanju Rusija, SAD su spremne da nalaze zajednički teren sa tom državom. Nastojanja da se podrije demokratija ne odobravamo i moramo imati protivmjere za to“, istakla je Rajnke.

Kako je navela, rješavanje raznih izazova zahtijeva liderstvo.

„Ja Crnu Goru vidim kao lidera. Vrijeme, liderstvo i saradnja su ključni. Lideri treba da istupe i da zajednički ostvarimo bezbjednosne izazove“, poručila je Rajnke.

Premijer Duško Marković kazao je da je NATO alijansa posebnu pažnju u proteklom periodu posvetila regionu Zapadnog Balkana.

Kako je naveo, istorijski pozitivan epilog pregovora Skoplja i Atine o razrješenju spora oko imena, otvorio je put Sjevernoj Makedoniji ka članstvu u NATO i Evropskoj uniji, što će zasigurno doprinijeti ostvarivanju vizije „Evrope, slobodne, cjelovite i u miru“.

„Uvjereni smo da će države članice Alijanse što prije ratifikovati Pristupni protokol i da će Sjeverna Makedonija uskoro postati njena 30. članica. Veoma je značajno i što je Bosna i Hercegovina pozvana da dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program NATO-u“, rekao je Marković.

On je kazao da Crna Gora, kao najmlađa članica Alijanse, aktivno zastupa i promoviše politiku otvorenih vrata.

To, kako je naveo, radi kako kroz bilateralnu podršku BiH i Sjevernoj Makedoniji, tako i u okviru regionalnih inicijativa i mehanizama saradnje, kakve su Američko–jadranska povelja i Jadranska trilaterala.

„Spremni smo da nastavimo da pomažemo svim susjedima i aspirantima s kojim želimo da dijelimo iskustva i naučene lekcije iz procesa pristupanja“, poručio je Marković.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju pristupanje EU, Crna Gora, svjesna obimnosti i dugotrajnosti procesa, održava motivaciju i posvećenost ovom cilju.

„Vlada je na dnevnom nivou usredsređena na reforme i razvojnu agendu, ne kako se ponekada misli, samo zbog članstva u EU, već zbog vrijednosti demokratskog i slobodnog društva koje su nam potrebne da bi obezbijedili napredak i prosperitet državi i građanima“, dodao je Marković.

On je ocijenio da je tek objavljeni Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori realno sagledao stanje napretka i potrebe za daljim rezultatima.

„Mi ćemo sve preporuke sa pažnjom, kao i do sada, sagledati. Upravo zato se i nalazimo na poziciji koju zauzimamo, kao članica NATO i vodeća zemlja na putu ka članstvu u Uniji“, istakao je Marković.

Kako je naveo, iako stalno postoje spekulacije ili analize koliko je snažno EU prisutna u kom momentu u regionu ili posvećena politici proširenja, Crna Gora cijeni mnoge načine na koje Unija jeste prisutna – kroz ulaganja, donacije ili podršku u pregovaranju.

„Ali jeste važno imati na umu širu sliku i kontekst ujedinjenja Evrope i njene trajne stabilizacije integracijom ovog njenog dijela gdje još uvijek postoje „neriješeni poslovi“, i upravo zato smo uvjereni da pored svih ozbiljnih pitanja kojima se Unija svakodnevno bavi, neće posustati ni u odnosu na najuspješniju politiku EU – politiku proširenja“, naveo je Marković.

On je kazao da značaj koji NATO i EU imaju za Zapadni Balkan ne treba detaljnije obrazlagati.

„Ali je važno naglasiti značaj njihove zajedničke posvećenosti ovom regionu koji je još uvijek u raskoraku između prošlosti i sadašnjosti“, dodao je Marković.

Važno je, smatra on, da se održi podrška demokratskim snagama, a posebno imajući u vidu da su integracioni procesi upravo srž i glavni pokretač demokratskih i reformskih procesa.

„Važno je sa svih adresa poslati jasnu poruku da ne postoje alternative i da NATO i EU stoje zajedno s državama Zapadnog Balkana na ovom putu. Svako odsustvo jasno iskazane posvećenosti ostavlja prostor za treće države koje pokazuju interesovanje za ovaj region da iskoriste ranjivosti država i sistema i ugroze njihov integracioni put“, zaključio je Marković.

Predsjednik Atlantskog saveza, Savo Kentera, kazao je da je NATO „utabao put mnogim zemljama na putu ka EU.

„Mi na Balkanu najbolje možemo razumjeti šta znači biti bezbjedan. Veoma smo svjesni koliko je današnji svijet nepredvidiv“, kazao je Kentera.

Kako je naveo, širenje lažnih vijesti i dezinformacija samo su neki od primjera uspješne kampanje koju Rusija vodi protiv demokratskog svijeta.

„Crnu Goru niko ne može uplašiti i skrenuti sa puta evropskih integracija. Vjerujem da ćemo biti dovoljno maštoviti da se izborimo sa svima koji ne misle dobro ovoj zemlji i regionu“, rekao je Kentera.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da se preispitaju neka savezništa i u kom pravcu Alijansa treba da ide.

„NATO je opstao zahvaljujući jedinstvu. Postojali su i postoje jasna pravila unutar Saveza kojih su se članice uvijek pridržavale. Istorija nas uči da je snaga u jedinstvu i upozorava da moramo prevazići razlike“, naveo je Kentera.

On je rekao da vjeruje da je dijalog ključ svih problema.

„Voditi dijalog ne znači i spustiti nivo odbrane. Mnogo je raznovrsnih izazova i moramo bbiti spremni na sve prijetnje“, zaključio je Kentera.

Bonus video: