Evropska komisija više neće gledati kroz prste za visoku korupciju i slobodu medija

Evropska komisija u dokumentu koji je dostavila Evropskom parlamentu, Savjetu Evrope, Evropskom socijalnom i ekonomskom odboru i Odboru za regione objasnila loše ocjene za Crnu Goru
8461 pregleda 17 komentar(a)
Hvale vanjsku politiku, opominju za slobodu izražavanja: Komesar Johanes Han i premijer Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Hvale vanjsku politiku, opominju za slobodu izražavanja: Komesar Johanes Han i premijer Duško Marković, Foto: Boris Pejović

Crna Gora će u narednu fazu pregovora u poglavljima 23 i 24 moći da dođe samo ako se posveti nedostacima u kritičnim oblastima - slobodi izražvanja, borbi protiv korupcije i trafikinga ljudi. Ovo se poručuje u zvaničnom dokumentu Evropske komisije (EK) pod nazivom Komunikacija o politici proširenja EU.

U tom dokumentu, koji je objavljen uz Izvještaj o napretku, navodi se da je prioritet i prekretnica u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) za Crnu Goru ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 kako bi EU državi postavila jasne zahtjeve koje će morati da ispuni za zatvaranje ovih poglavlja.

“Ipak Crna Gora će moći da dođe do nove faze u procesu pristupanja kada se država posveti nedostacima u kritičnim oblastima - slobodi izražavanja, borbi protiv korupcije i trafikinga ljudi”, navode iz EK.

U tom dokumentu se navodi da je Crna Gora prešla dug put kada su u pitanju zakonske i reforme institucija, da je ostvarila početne rezultate u većini oblasti. Dodaje se da će tempo napretka u poglavljima koja se tiču vladavine prava odrediti ukupnu brzinu napretka u pregovorima.

Ocjenjuje se i da postoji hitna potreba da se u državama koje žele u EU reforme u oblasti vladavine prava sprovode snažnije i kredibilnije.

“Ovo je najvažniji uslov za Zapadni Balkan kako bi se kretao naprijed na evropskom putu, uključujući ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 za Srbiju i Crnu Goru”, poručili su iz EK u dokumentu koji su dostavili Evropskom parlamentu, Savjetu Evrope, Evropskom socijalnom i ekonomskom odboru i Odboru za regione.

“Crna Gora i Srbija tek treba da djeluju odlučnije i ojačaju napore u ključnim oblastima”, poručuju iz EK.

U tom dokumentu, gdje se iznose ocjene za Tursku i države Zapadnog Balkana, kaže se da još uvijek nije uspostavljen konstruktivan politički dijalog u parlamentima.

“Kontraproduktivni bojkot kao u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji ostaju zabrinjavajući”, kaže se u dokumentu i dodaje se da su ojačali građanski protesti kojima se zahtijevaju reforme.

Poručuje se da privremeni odbor za reformu izbornih i drugih zakona još uvijek nije dao rezultate. “Jačanje nadzorne funkcije parlamenata zahtijeva suštinske napore”, navode iz EK.

EK je i u ovom dokumentu pohvalila vanjsku politiku Crne Gore.

“Ubrzano usklađivanje sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući i restriktivne mjere, važan je dio procesa proširenja i važan element kojim se potvrđuje da države u potpunosti dijele principe, vrijednosti i ciljeve koje Unija želi da promoviše u svom susjedstvu i šire. Albanija i Crna Gora se dosljedno usklađuju sa vanjskom i bezbjednosnom politikom”, stoji u dokumentu.

Iz EK podsjećaju da su navodi o korupciji i nezakonitom finansiranju partija u Crnoj Gori pokrenuli mirne građanske proteste. Crna Gora je pohvale dobila, kao i u Izvještaju EK, za planiranje politika, zapošljavanje na osnovu zasluga i racionalizaciju i državne administracije.

“Dok depolitizacija javne službe ostaje poseban izazov, uključujući i lokalni nivo”, zaključuju iz Komisije.

Bonus video: