Lekić: Đukanović stroži od EU

Lider Demosa je kazao da ocjena predsjednika države da se EU nalazi u stanju “konfuzije”, pored skandaloznosti, sadrži i višestuku poruku
6318 pregleda 10 komentar(a)
Lekić, Foto: Boris Pejović
Lekić, Foto: Boris Pejović

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović je, u govoru u Budvi, bio stroži i inventivniji nego što je to učinila Evropska unija (EU) u Izvještaju o stanju u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Demosa.

Lider Demosa Miodrag Lekić je kazao da Đukanovićeva ocjena da se EU nalazi u stanju “konfuzije”, pored skandaloznosti, sadrži i višestuku poruku.

"Prije svega da crnogorskog predsjednika ne zanimaju poruke EU, u kojima su date upozoravajuće ocjene - od teškog stanja korupcije u zemlji, pravosudnog sistema sve do operacije ponovog osvajanja Javnog servisa koji su na skandalozan i nezakonit način uzveli partijski odredi pod komandom Đukanovića", kazao je Lekić.

On je ocijenio da kritičke i javno neodgvorne izjave o EU, koje nikada ne daje atlanskim integracijama i SAD, Đukanović vjerovatno bazira i na utisku da se zvanične ocjene EU brzo pretvore u mrtvo slovo na papiru.

"On je u takvom stavu ohrabren i bizarnim pojavama da neki evropski zvaničnik prolazeći ovdje - u nekoj vrsti političkog turizma i učešćem na propagandnim, zapravo Potemkin konferencijama, uvjek u Budvi i nikad na sjeveru zemlje - kurtuazno izjave da je Crna Gora lider u regionu", rekao je Lekić.

Zanimljivo je, kaže on, da u lekcijama EU lokalni državnik, akter mnogih afera, pa i posljednje nacionalne bruke “Koverat”, daje objašnjenja širokog (geo) političkog zamaha, stalno ponavljajući da će umjesto konfuzne EU na balkanski prostor osvajački stići treći, misleći na Kinu i Rusiju.

"To upozorava Đukanović koji je sklopio ugovore sa Kinom o izgradnji autoputa, uprkos upozorenjima EU, finansijsku operaciju kojoj se ne zna krajnji stepen zaduživanja Crne Gore, osim što se zna da se Kina ugovorom zaštitila u najvjerovatnijem scenariju da kredit crnogorska država neće moći da vrati", kazao je Lekić.

Prema njegovim riječima, opasnost Rusije, Đukanović vidi nakon što je završio zajedno sa ruskim tajkunima operaciju pustošenja KAP-a koji je predstavljao gotovo pola crnogorske privrede.

"Cilj Đukanovićevih navodno lucidnih geopolitičkih upozorenja o trećima koji su krenuli u osvajanje balkanskog prostora, jeste providna demagogija kojom se traži da EU pred tim opasnostima, što prije i što je najvažnije bez osvojenih evropskih standarda primi Crnu Goru i njenu korumpiranu stvarnost i političku elitu u EU", smatra Lekić.

Jasno je, kaže on, da lekcije Đukanovića EU neće nikoga zabrinuti u Briselu. "Ali izvjesno je da ni Đukanović nije zabrinut ocjenama EU".

"Problem sa ovakvim Đukanovićevim izjavama jeste i u tome da se Crna Gora tako udaljava od prijema u EU", ocijenio je Lekić.

Bonus video: