Opoziciji teže do potpisa podrške

Iz Ujedinjene Crne Gore, čiji je lider Goran Danilović najavio kandidaturu, kažu da njihovi aktivisti upozoravaju da su im potpisi zloupotrijebljeni
53 pregleda 0 komentar(a)
izbori 2016, glasanje, Foto: Savo Prelević
izbori 2016, glasanje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.03.2018. 13:00h

Afera sa zloupotrebama potpisa mogla bi otežati oopoziciji obezbjeđivanje podrške za predsjedničke kandidate, jer su podaci nekih njihovih članova već iskorišteni za druge kandidate. Funkcioneri opozicije u neformalnim razgovorima tvrde da će svaki prikupljeni potpis provjeravati aplikacijom Državne izborne komisije (DIK), kako ne bi predali zloupotrijebljene potpise. Zakonom je zabranjeno da birači podrže više od jednog kandidata.

Iz Ujedinjene Crne Gore, čiji je lider Goran Danilović najavio kandidaturu, kažu da njihovi aktivisti upozoravaju da su im potpisi zloupotrijebljeni.

“DIK je povrijedio ustavno pravo nepovredivosti tajnosti glasanja i svako od direktora u državnim preduzećima može da sazna ko je i za koga potpisao podršku”, tvrdi funkcioner Ujedinjene Dušan Slijepčević.

Jedan od kandidata za predsjednika među čijim potpisima podrške je bilo zloupotrebljenih je Marko Milačić. On je tužio DIK i njenog sekretara Velja Čađenovića zbog povrede časti. Čađenović tvrdi da je umjesto tužbe, očekivao da se Milačić izvini građanima čiji su potpisi zloupotrijebljeni. Članica predsjedništva Demosa Tina Raičević, pozvala je da se skandal sa potpisima hitno zaustavi, “možda čak i odlaganjem izbora”.

Bonus video: