Blažić: Nisu službenici ti koji su postupili nepatriotski, već je Vlada postupila neprofesionalno

"Neprihvatljivo je da država ostvarivanje prava službenika sudskim putem interpretira kao nepatriotski čin, umjesto da tako okarakteriše svjesno nepridržavanje zakonskih normi i obaveza koje je imala prema zaposlenima u administraciji"
99 pregleda 2 komentar(a)
Đorđije Blažić, Foto: PR Centar
Đorđije Blažić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 17.03.2018. 13:31h

Profesor i kandidat za predsjednika Crne Gore Đorđije Blažić oštro je osudio objavljivanje imena državnih službenika koji su uspješno tužili državu i ocijenio da se radi o najnovijem napadu na vladavinu prava i pokušaju zastrašivanja, stvaranjem atmosfere hajke u organima državne uprave, koju vidi kao uvod u predstojeća masovna otpuštanja iz tog sektora.

Sve se to, kako je kazao, dešava u situaciji u kojoj Crnoj Gori i dalje stižu poruke o nedostatku administrativnih kapaciteta, neizgrađenosti institucija i evidentnog haosa u državi, počev od blokade čitavih grana vlasti, preko nereda u političkom životu, do obračuna i eksplozija na ulicama.

"Neprihvatljivo je da država ostvarivanje prava službenika sudskim putem interpretira kao nepatriotski čin, umjesto da tako okarakteriše svjesno nepridržavanje zakonskih normi i obaveza koje je imala prema zaposlenima u administraciji. Ovdje se na udaru našao mahom niži i srednji kadar, profesionalci koji su do posla došli svojim kvalifikacijama, za razliku od ‘patriotski’ orijentisanih nadređenih, kojima je put do rukovodećeg položaja prokrčila partijska podobnost", kazao je Blažić.

Rodoljubivost bi se, dodao je on, ogledala u lojalnosti zakonima i uvođenju snažnih elemenata meritokratskog sistema u kojem su službenici rangirani prema zaslugama, a ne prema podobnosti.

"Objavljivanje materijala vezanog za 5.489 sudskih sporova i neskrivena prijetnja Vlade da će država ‘izaći na kraj’ sa onima koji joj nanose štetu, jasno govori šta mogu očekivati oni državni službenici koji su svoja mjesta zaslužili obrazovanjem i radom, a ne partijskom knjižicom", rekao je Blažić.

Ovdje se, kako je kazao, radi o novom obliku zastrašivanja građana, jer nisu službenici ti koji su postupili nepatriotski, već je Vlada postupila neprofesionalno i pokazala stepen nemara prema sopstvenim zaposlenima.

"Lojalnost službenika prema državi mjeri se stepenom njihove profesionalnosti u primjeni zakona, a ne po podobnosti na sopstvenu štetu", rekao je Blažić.

Kažnjavanje zaposlenih zbog toga što su pronašli način da se izbore za ono što im država i njena ministarstva duguju na ime prekovremenog rada, toplih obroka, neiskorištenih godišnjih odmora... bi, dodaje Blažić, u uređenim sistemima bilo odmah prepoznato kao skandalozno.

"Umjesto da obznani imena starješina organa koji imaju naviku da uskraćuju prava službenicima, pozove ih na odgovornost i preduzme mjere prema njima, Vlada Crne Gore tereti one koji samo ostvaruju ta svoja uskraćena prava. Da li ovako izgleda evropski orijentisana elita od koje se očekuje da u dogledno vrijeme ispuni obaveze iz poglavlja 23 i 24? Da li je ovo model po kome će se izvršna vlast i ubuduće obračunavati sa građanima i uzvraćati na odluke sudskih instanci", rekao je Blažić.

Za njega je obračun države sa službenicima jasna slika zarobljene države, kakva nije zabilježena u novijoj istoriji javne uprave.

On je dodao da "Vlada praksu iz unutarpartijskih odnosa nastoji prenijeti na državni nivo, kako bi nakon tri decenije višestranačja, stvorila jedinstvo partije i države".

"Skandalozna je izjava Vlade kako službenici koji tuže državu podrivaju finansijski sistem zemlje. Očigledno, imamo sasvim različite definicije patriotizma, jer pojedinci iz vrha i dalje odbijaju da shvate da država postoji zbog građana, a ne građani zbog države", rekao je Blažić.

On posebno zabrinjavajućim smatra što se, nakon što je nedavno državnim organima, partijama i poslodavcima, stavljeno na uvid političko opredjeljenje građana na predstojećim predsjedničkim izborima, sada dešava novi napad na prava vezana za zaštitu ličnih podataka, zbog čega bi nadležna Agencija morala da reaguje i ispita ponašanje Vlade.

"Očigledno, tamo gdje počinje snažan interes elita, prestaje pravo građana na privatnost. Daleko od patriotskih uzleta, uz postojeću negativnu selekciju i partitokratiju, ovaj slučaj će dodatno demotivisati zaposlene u tako ključnom sektoru kakav je administrativni i obeshrabriti sve one koji utočište od zloupotreba traže u zakonu", rekao je on.

Bonus video: