POZVALI ADVOKATSKU KOMORU DA SE JAVNO DISTANCIRA

Odupri se: Treći mandat Vesne Medenice je kršenje Ustava

"Ustav Crne Gore propisuje da “isto lice može biti birano za predsjednika Vrhovnog suda najviše dva puta“
2673 pregleda 6 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.06.2019. 13:06h

Pokret Odupri se pridružuje se onom dijelu stručne javnosti, koji ima slobode da digne glas protiv očiglednog gaženja Ustava Crne Gore u slučaju trećeg uzastopnog izbora Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda, saopšteno je iz ovog građanskog pokreta.

"Ovaj slučaj zaslužuje našu pažnju i reakciju, prije svega zbog toga što tako gruba zloupotreba stiže od onih koji su najpozvaniji da štite vladavinu prava", kazali su iz pokreta Odupri se.

Oni podsjećaju da Ustav Crne Gore propisuje da “isto lice može biti birano za predsjednika Vrhovnog suda najviše dva puta“ i da nema te kreativnosti u tumačenju koja može opravdati namjeru članova Sudskog savjeta da svoju šeficu izaberu po treći put.

"Mi, građani Crne Gore, imamo pravo na suđenje pred nezavisnim, nepristrasnim i zakonom ustanovljenim sudom, što podrazumijeva da i izbor sudija bude u skladu sa zakonom, a prije svega izbor predsjednika Vrhovnog suda. Sud ne može biti nezavisan i samostalan ako su sudije izabrane protivustavno. Građani ne mogu očekivati jednakost pred zakonom ako je izbor predsjednika Vrhovnog suda suprotan jednoj tako jasnoj imperativnoj normi", kazali su u Odupri se.

Oni dodaju i da neće dozvoliti da se na čelo sudske vlasti bira lice koje je već dva puta birano na tu funkciju, koju je obavljala 12 godina.

"U okviru pravnog poretka započećemo postupke, koji će nas legitimisati da ovaj slučaj iznesemo pred sud u Strazburu. Vjerujemo da ovakav slučaj do sada nisu imali u svojoj bogatoj praksi. Zbog toga pozivamo sve stručne asocijacije i pojedince, prije svega udruženja pravnika i Advokatsku komoru Crne Gore da se javno distanciraju od pripremljenog udara na vladavinu prava u režiji Sudskog savjeta", kazali su .