Italija apsolutno podržava prijem Crne Gore u EU

“Mir i stabilnost je nešto što je nesušno potrebno,” kazao je Bošković
638 pregleda 3 komentar(a)
Bošković sa italijanskom ministarkom, Foto: Savo Prelević
Bošković sa italijanskom ministarkom, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.06.2019. 11:50h

Ministri odbrane Crne Gore i Italije Predrag Bošković i Elizabeta Tranta saglasni su da je budućnost Balkana u Evropskoj uniji i evroatlantskim integracijama. Ministarka je kazala da njena zemlja apsolutno podržava prijem Crne Gore u EU.

“Mir i saradnja na Balkanu je nešto što je nasušno potrebno kako bi se upravo kompletan Balkan mogao što brže i što bolje integrisati, kako bi se mogao okrenuti ekonomskom prosperitetu s jedne strane, a s druge strane se pitanja koja su još uvijek otvorena na Balkanu mogu i moraju rješavati isključivo razgovorom i dogovorom,” kazao je Bošković, koji je kao dobrar primjer istakao dogovor Sjeverne Makedonije i Grčke oko imena.

Kada su u pitanju bilateralni odnosi sa Italijom, Bošković je na zajedničkoj konferenciji za novinare ocijenio da su oni više nego dobri.

“Da to dokazuje i investicije Republike Italije u Crnu Goru, koje su prošle godine bile najveće. S druge strane, podrška koju je Italija iskazala Crnoj Gori na putu evroatlantskih i sada koje iskazuje na putu evropskih integracija zaslužuje jednu veliku zahvalnost s naše stran, jer je upravo Italija bila jedan od predvodnika našeg evropskog i evroatlantskog puta,” kazao je ministar.

Pozvao je italijansku koleginiu da se ta saradnja nastavi kada je u pitanju oblast odbrane.

On je kazao da se njenom posjetom obilježava 140 godina diplomatskih odnosa dvije zemlje ali i dvije godine članstva Crne Gore u NATO.

Ministarka je kazala da je zadovoljna što je tu u vrijeme obilježavanja dvije godine članstva Crne Gore u NATO.

“To što je Crna Gora pripadnik NATO itekako je dalo doprinos na regionalnom i međunarodnom planu”, kazala je ona na konferenciji, dodavši da je ministru kazala da Italija daje apsolutnu podršku ulasku Crne Gore u EU.

Ono što treba da ojačamo možda više u nekom karednom periodu su naše industrijski odnosi, posebno kada se tiču odbrane, kazala je Trenta.

“Ato što moramo biti dobri partneri. Da bismo bili dobri partneri u NATO moramo da sarađujemo i upravo te industrijski odnosi itekako pomažu. Mislim da je to sljedeće štop moramo odraditi. Imamo sve pretpostavke, uslove I mogućnosti da to uradimo,” kazala je ministarka.

Bonus video: