Đukanović: Jedina perspektiva za region je integracija, Evropa da nastavi ujedinjenje

Đukanović je iskazao zadovoljstvo kvalitetom međudržavne saradnje i istakao da je Crna Gora ponosna na tradiciju odnosa sa Italijom
333 pregleda 0 komentar(a)
Trenta i Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Trenta i Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Podrška Italije evropskoj i evroatlantskoj perspektivi regiona značajna je za prevazileženja višedecenjskog zaostajanja Zapadnog Balkana, za razvijenom Evropom, ocijenio je predjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je, na sastanku sa ministarkom odbrane Italije Elizabitom Trentom, kazao da njena posjeta predstavlja važan impuls unapređenja međudržavnih odnosa dvije države.

Dodatna vrijednost posjete je, kako je kazao, što se realizuje u isto vrijeme kada se slavi 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa koji je obilježen na Cetinju.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo kvalitetom međudržavne saradnje i istakao da je Crna Gora ponosna na tradiciju odnosa sa Italijom.

"Svjesni propuštenih prilika u novijoj istoriji kao i unutrašnjih kriza u EU, i dalje vjerujemo da je jedina perspektiva za ovaj region integracija, a za Evropu da nastavi ujedinjenje i osnaži svoju globalnu konkurentost", kazao je on.

Đukanović je istakao da je Crna Gora odgovoran partner NATO i EU, i uputio posebnu zahvalnost Italiji za podršku članstvu države u NATO.

On je, kako se navodi, ukazao i na značaj savezništva u okviru Alijanse jer Italija zajedno sa Grčkom čuva vazdušni prostor Crne Gore, kao i saradnju u oblasti odbrane.

Predsjednik je ocijenio da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje na temeljima iskustva kroz projekte podmorskog kabla i podvodnog istraživanje nafte i gasa.

"Uz zadovoljstvo zbog otvaranja predstavništva Cofindustrie u Crnoj Gori, Đukanović je poručio da je još veće prisustvo italijanskih investitora izuzetno poželjno, ne samo zbog ulaganja udržavu, već zbog transfera evropskih standarda, novih tehnologija i znanja o upravljanju", saopštili su iz kabineta predsjednika.

Ministarka je prenijela Đukanoviću pozdrave predsjednika Matarele i iskazala zahvalnost na ukazivanju časti njenoj državi prisustvom proslavi Dana Italije na Cetinju.

„Prijateljstvo postoji odavno, ali uvijek je dobro imati i novi gest prijateljstva“, kazala je Trenta.

Ministarka je naglasila da Italija ostaje uz Crnu Goru i na putu u EU.

"Integracija je veoma značajna i zbog potrebe zajedničkog odgovora na savremene izazove" ocijenila je Trenta.

Ona je kazala da je pozicija Italije prema Balkanu veoma jasna, kako u pogledu podrške integraciji zemalja Zapadnog Balkan, tako i u pogledu ispunjavanja kriterijuma za članstvo.

Sagovornici su se saglasili da je uz ispunjavanje uslova za članstvo u EU, izuzetno važno iskoristiti momentum i dodatno osnažiti partnerstvo NATO i EU zemalja, koje počiva na temelju, evroatlantskom sistemu vrijednosti.

"Produbljivanje saradnje u oblasti odbrane i intenziviranje ekonomskih veza će nesumnjivo doprinositi boljoj saradnji i u okviru NATO-a, ali i pomoći prenosu znanja u kojem Italija želi da učestvuje", navodi se u saopštenju.

Bonus video: