Tabak: NATO podstiče planiranje, to je kompas koji nam je potreban

“Veoma smo ponosni na saradnju sa Crnom Gorom u okviru NATO", kazala je šefica programa “Mir i bezbjednost” pri slovenačkom Centru za evropske perspektive, Ivana Bastjančić Pulko
371 pregleda 1 komentar(a)
Sa panela, Foto: Boris Pejović
Sa panela, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.06.2019. 19:25h

NATO kao jedna strukturna organizacija podstiče planiranje, i to je kompas koji nam je potreban, kazao je hrvatski analitičar Igor Tabak.

“To podstiče da država bude aktivna. S tim država treba aktivno planirati i dogovarati”, kazao je Tabak na konferenciji “Sljedecih 70 godina NATO: Ratovi ideja” koji je organizovala Politikon mreža.

On je istakao da „vas NATO gura da pratite novitete, da pratite stanje stvari, aktuelnosti i da podstičete svoju vlastitu industriju“.

„NATO je prilika da se radi i da u kontaktu sa saveznicima izbrusite ono što vi hoćete i da onda možete konkretno pitati da vam se pomogne oko konkretnog problema. To su te stvari kada prepoznate konkretan problem, kada se pomogne da se nađe konkretno rješenje i kada se ide dalje u radnom, konstruktivnom stilu“, kazao je Tabak.

Šefica programa “Mir i bezbjednost” pri slovenačkom Centru za evropske perspektive Ivana Bastjančić Pulko napomenula je da Slovenija ove godine slavi 15, a Hrvatska 10 godina članstva.

“Veoma smo ponosni na saradnju sa Crnom Gorom u okviru NATO,” kazala je Pulko

Slovenija je, prema njenim riječima, jedna od najsigurnijih zemalja, ali da se suočava sa određenim izazovima u oblasti odbrane. Naglasila je da najveći izazov na polju hibridnih prijetnji jeste međuinstitucionalna saradnja.

Ona je istakla da je Slovenija bila pod velikim uticajem ekonomske krize i u budžetskim sredstvima predviđenim za odbranu je došlo do smanjenja, te da „i dan danas pokušavamo da taj trend promijenimo“.

Na panelu su učestvovale i predstavnica NATO Despina Afentuli, čelnica Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević i Politikon mreže Jovana Marović.

Bonus video: