Radović: Podnosim ostavku ako je prekršen Poslovnik, hoće li i Carević ako je zloupotrijebio položaj?

"Otvoreni politički flert predsjednika Carevića prerastao je u veliku ljubav sa DPS-om", kazao je predsjednik SO Budva
8968 pregleda 17 komentar(a)
Sa današnjeg presa, Foto: Vuk Lajović
Sa današnjeg presa, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.06.2019. 11:39h

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović (Demokrate) poručio je da će podnijeti neopozivu ostavku, ukoliko nadležne institucije utvrde da je prilikom zakazivanja hitne sjednice lokalnog parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o Protokolu o donaciji koju je predsjednik Opštine Marko Bato Carević zaključio sa turskim investitorima, prekršio Poslovnik.

Isto, kako je kazao na danas održanoj konferenciji za novinare, očekuje i od Carevića kao “visoko moralnog čovjeka", ako se bude utvrdilo da je prekršio ovlašćenja, zloupotrijebio službeni položaj, ili će se samo izviniti i pozivati na provjeru povjerenja.

Do neodržavanja sjednice, koju je po hitnom postupku, na zahtjev 12 odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske i GP URA, zakazao Radović, nije došlo u utorak, jer nije usvojen dnevni red, pošto su protiv bili odbornici DF, opozcionih DPS i SD, kao i nezavisni odbornici Stevan Džaković i Goran Pejović. Carević je optužen da je izbjegao skupštinsku raspravu oko sumnjivog protkola o donaciji, dok su sa druge strane Radović i skupštinska služba optuženi da su prekršili Poslovnik prilikom sazivanja sjednice, te da je to bio razlog zbog čega nije usvojen dnevni red.

“Kada sam zakazao hitnu sjednicu SO Budve nisam očekivao izbjegavanje iste kao loše pripremljen, ali nažalost sproveden scenario za urušavanje predstavničke vlasti na čijem sam čelu. Naprotiv, očekivao sam konstruktivnu raspravu i argumentovane diskusije, međutim, stari-novi režiseri su uspjeli da naprave “rijaliti šou”. Kao što je javnosti Budve i Crne Gore poznato, dobio sam niz negativnih kvalifikacija i uvreda od strane DF Budve, kao i od Carevića”, naglasio je Radović.

Prema njegovim riječima, danas u Budvi je svima jasno šta se desilo na hitnoj sjednici, a to je, kako je kazao, činjenica da su odbornici DF Budve glasali suprotno volji građana koja je iskazana na oktobarskim izborima 2016.

"Sada svjesni činjenice da je otvoreni politički flert predsjednika Carevića prerastao u veliku ljubav sa DPS-om, pojedinci iz DF na čelu sa Carevićem su se okomili na mene lično i instituciju koju predstavljam, koristeći se neistinama, podmetačinama, zamjenom teza, a sve u cilju spinovanja javnosti sa problematičnih tema”, naglasio je Radović.

Radović je kazao da ne želi da priča o moralnim kriterijumima, "izigravati mučenika i žrtvu koju ubija nepravda i opstrukcije, kao što to vješto radi Carević, koji želi da od ove institucije napravi na sebi svojstven način rijaliti šou."

“Za razliku od njega i njegove politike “dobro jutro na sve četiri strane”, ja imam potpuno drugačiji pristup politici i apsolutno sma spreman da preuzmem odgovornost za eventualne propuste i greške, ako sam ih napravio kao predsjdnik Skupštine opštine”, kazao je Radović.

Ivanović: Vjerovatno bih više poštovanja dobila u štalama gospodina Carevića

Kao jedini funkcioner koji je volonter, potpredsjednica Skupštine opštine Anđela Ivanović kazala je da se, kao neko ko je “svoje znanje i obrazovanje upregao u svrhu društveno korisnog rada i kao mlada osoba,“ osjeća degradirano.

“Vjerovatno bih više poštovanja i zauzvrata dobila u štalama gospodina Carevića”, poručila je Ivanović.

Ona je kazala da najprije želi da reaguje na poruke Carevića da se upravljanje Skupštinom opštine bazira na kršenju pravila i procedura.

„Sjednica po hitnom postupku zbog koje je gospodin Carević, izgleda, ljut na sve nas nije održana, ali ne zbog proceduralnih propusta, već zato što su izbjegli da govore o glavnoj stvari. To je jedno i to je jasno. Drugo, zbog opštosti u kazivanju predsjednika opštine gospodina Marka Carevića i optužbi koje iznosi na račun citiram „gospode koja rukovodi skupštinom" dužna sam radi javnosti i građana da detaljno objasnim spornu situcaiju, bez političke ostrašćenosti prateći hronologiju događaja sažeto i jasno da bi me razumjeli. Novinarima dostavljam dokumentaciju i pozivam sve zainteresovane odbornike, pa i samog predsjednika opštine da izvrše uvid u način sazivanja hitne sjednice, a posebno ga pozivam da se izvini za sve neopravdane i neodmjerene riječi kritike koje nam je uputio“, naglasila je Ivanović na konferenciji za novinare.

Dodala je da su imali situaciju u kojoj su paralelno tekle pripreme za redovnu sjednicu i zahtjev dvanaest odbornika Demokrata, Crnogorske i Ure za hitnu sjednicu.

„Uz moje protivljenje, predsjednik skupštine je, uz saglasnost članova kolegijuma, samim tim i predstavnika odborničkog kluba DF, spojio zahtjev za hitnu sjednicu sa redovnom sjednicom koja je vrlo brzo trebalo da se i održi. Razumjela sam logiku gospodina Radovića - pošto su obje sjednice planirane za datume koji nisu udaljeni, unošenjem tačke koja je planirana za hitnu sjednicu u dnevni red redovne sjednice ne bi bili povrijeđeni rokovi za održavanje hitne sjednice predviđeni Poslovnikom. Ali nijesam bila saglasna hitno je hitno, redovno redovno kad se steknu uslovi.Kako iz objektivnio - tehničkih nedostataka, manjka papira, nemogucnosti objavljivanja na sajtu ipak nije bilo moguće održati redovnu sjednicu, opet uz zahtjev predstavnika odborničkog kluba DF uvažavajući sve njegove prigovore, predsjednik skupštine uz saglasnost kolegijuma odlučuje da odloži zakazanu redovnu sjednicu, čime ostaje pitanje tačke dnevnog reda koja ja inicirana od dvanaest odbornika kao hitno pitanje“, kazala je Ivanović.

Uvažavajući prijedlog odborničkog kluba DF za odlaganje, Ivanović je dodala da se predsjednik SO Radović morao odrediti i prema zahtjevu dvanaest odbornika koji su tražili hitnu sjednicu.

„Opet uz saglasnost kolegijuma i riječi predstavnika DF da oni neće opstruirati održavanje hitne sjednice, predsjednik SO izlučuje iz dnevnog reda redovne sjednice akt čije se ramatranje tražilo hitno i zakazuje hitnu sjednicu. Dalje ste svi vidjeli šta se desilo na samoj sjednici. Razloge hitnosti i štetu iz člana 73. Poslovnika svako može tumačiti po sopstvenom nahođenju, a ja ću vam reći da je šteta koja je nastala i može da nastane trostruka, pa neka javnost sama odluči ko je u pravu. Prvo, šteta je u odnosu na našeg predsjednika opštine, gospodina Carevića, jer je u javnosti stvorena slika, dakle ne od nas nego od predstavnika NVO sektora da je on u nekom „sumnjivom“ poslu. Žao mi je što gospodin Carević nije prepoznao našu dobru namjeru, jer mu ne želimo sudbinu njegovih prethodnika iz perioda prije 2016. godine. Drugo, svi članovi koalicije su pretrpjeli političku štetu jer su se obavezali u predizbornoj kampanji da će štititi prostor koji je ostao. Nesporno je da se gradilo i da će se graditi, ali mi moramo dati sve od sebe da bar nešto prilagodimo potrebama opštine, građana i održivog razvoja. Treće, šteta je pričinjena javnom interesu, spriječena je javnost da sazna sve činjenice o Protokolu koji je predsjednik opštine potpisao, a prostor je i dalje u opasnosti od akata koje predsjednik Opštine potencijano može da potpiše“, istakla je Ivanović.

Carević sada može da potšpiše saglasnost za izmještanje starog vrtića

Prema njenim riječima, Carević sada može da potpiše saglasnost za pomjeranje vrtića iz centra grada, a da oni to ne znaju.

„Tužbe je već pokušao da povuče, a sve radi jedne opomene pred utuženje, dobijene donacije i njegovog predosjećaja da sigurno u tom sporu gubimo. Svaki građanin treba do u detalj da sazna o čemu se u ovom poslu radi i mi na tome insistiramo. Dakle, kulturnim i transparentnim prijedlogom akta (jer je dan poslije dostavljanja u skupštinu poslat predsjedniku opštine na mišljenje) smo se suprotstavili arbitrarnosti predsjednika opštine, a zauzvrat smo dobili diskriminaciju mladosti i potcjenjivanje naših sposobnosti i vrijeđanje najniže vrste. Ova mladost nije njega podržala zato što je vrhunski retoričar ili intelektualac, već zato što je ostvario rezultat na izborima i što je do sada, makar sa nama iz Crnogorske imao korektnu komunikaciju i pokazivao dobru volju za dogovorom. Sada se to očigledno promijenilo. I ne razumijem ko mu je napravio animozitet prema sopstvenoj profesiji, pa se stalno pravda ko je i šta je, a odgovorno vam tvrdim da mi iz Crnogorske nikada o tome nijesmo ni razgovarali.

Bilo bi lijepo i ja to očekujem da predsjednik opštine preformuliše svoje izjave o mladima koji ga podržavaju, ili bar da se izvini jer imamo mi još dosta godina na putu do potpunog ostvarenja. Radili smo i mi nešto i uporedo sticali formalno obrazovanje iako smo u različitom vremenu podizani i vaspitavani u odnosu na našeg uvaženog predsjednika opštine“, naglasila je Ivanović.

Nema mehanizma da se izvršna vlast stavi pod kontrolu zakonskog miljea

„Na kraju, mi kao skupština više nemamo mehanizam da izvršnu vlast stavimo pod kontrolu objektivnog zakonskog miljea, imamo 21 odbornika DF i DPS, SD i nezavisnih odbornika, naspram 12 odbornika Demokrata, Crnogorske i Ure. DPS i DF su od nedavno stvorili novu većinu i ono početno stanje šoka prilikom glasanja na neodržanoj sjednici zamijenio je osjećaj sreće i olakšanja. Ako je došao momenat pomirenja DPS i DF, neka im je sa srećom, biće lakše i nama pojedinačno, i našem društvu i našoj državi. Samo neka predsjednik opštine to tako i kaže, umjesto što napada budvansku mladost i dosadašnje koalicione partnere“, kazala je Ivanović.

Bonus video: