MINISTAR VANJSKIH POSLOVA U POSJETI ZAGREBU

Darmanović: Odnosi Crne Gore i Hrvatske osnaženi savezništvom u okviru NATO-a

Plenković je posebno ukazao na značaj nastavka politike proširenja EU i dodao da očekuje da će Samit koji će biti organizovan u maju sljedeće godine u Hrvatskoj biti tome posvećen
826 pregleda 1 komentar(a)
Darmanović, Plenković, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Darmanović, Plenković, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Odnosi Crne Gore i Hrvatske su prijateljski i otvoreni, a dodatno su osnaženi savezništvom u okviru NATO-a, ocijenjeno je tokom posjete ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića Zagrebu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Darmanović je u zvaničnoj posjeti Zagrebu boravio na poziv hrvatske koleginice Marije Pejčinović Burić.

Navodi se da je tokom susreta sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović iskazano zadovoljstvo prijateljskim i otvorenim odnosima između dvije države.

„Koji su dodatno osnaženi savezništvom u okviru NATO-a, i čvrsto povezani saradnjom i zajedničkim nastojanjem da kreiramo stabilniji, bezbjedniji i prosperitetniji region“, dodaje se u saopštenju.

U razgovoru sa premijerom Andrejem Plankovićem, Darmanović je istakao značaj hrvatske podrške evropskoj integraciji Crne Gore i strateškog savezništva dvije države.

On je naglasio da Crna Gora snažno promoviše evroatlantske vrijednosti i principe saradnje i ponovio da članstvo u Evropskoj uniji (EU) predstavlja primarni vanjskopolitički prioritet naše države.

Plenković je posebno ukazao na značaj nastavka politike proširenja EU i dodao da očekuje da će Samit koji će biti organizovan u maju sljedeće godine u Hrvatskoj biti tome posvećen.

„Proces pristupanja država Zapadnog Balkana Uniji treba biti brži“, zaključio je hrvatski premijer.

Sagovornici su se saglasili da sva otvorena pitanja treba rješavati u duhu prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa, te razmotriti modalitete prihvatljive za obje strane koji će ići u pravcu njihovog rješenja.

U razgovoru sa Pejčinović Burić ocijenjeno je da je politički dijalog dvije zemlje sadržajan i dinamičan.

Darmanović je čestitao Dan hrvatske diplomatije, istakavši zadovoljstvo realizacijom posjete na taj značajan datum koja predstavlja potvrdu bliskosti i dobrosusjedskih odnosa koje dvije države njeguju.

„Zahvalio je Hrvatskoj na kontinuiranoj podršci u ostvarivanju najznačajnijeg vanjskopolitičkog dostignuća Crne Gore – članstva u NATO, te, na toj liniji, izrazio zadovoljstvo što su dvije države u prethodnom periodu razvile snažnu savezničku saradnju u okviru Alijanse“, kaže se u saopštenju

Darmanović je ukazao i na značaj ekspertske pomoći Hrvatske u procesu evropske integracije Crne Gore.

„Crna Gora, svojom istorijom i kulturom i posvećenošću demokratskim vrijednostima odavno pripada Evropi, stoga smo danas opravdano na poziciji predvodnika procesa evropske integracije, uvjereni da smo prva naredna članica Evropske unije“, kazao je on.

Pejčinović Burić je ocijenila da su odnosi dvije države veoma dobri, i dodala da vjeruje da će dobra saradnja biti nastavljena u cilju pronalaska zajedničkih rješenja za sva otvorena pitanja.

„Hrvatska daje snažnu podršku evropskom putu Crne Gore i zalaže se za kredibilnu politiku proširenja, utemeljenu na individualnim dostignućima, a Crna Gora je najnaprednija u tome“, istakla je Pejčinović Burić.

Ona je naglasila da se Hrvatska zalaže i vjeruje u politiku proširenja i transformacijsku snagu te politike.

Sagovornici su ocijenili da bi u narednom periodu poseban fokus trebalo staviti na povećanje robne razmjene, podsticanje ulaganja i efikasnijeg korišćenja investicionih potencijala, kao i razmatranje zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja.

Ocijenjeno je i da je važan pravac saradnje i omogućavanje bolje infrastrukturne povezanosti, što će pospješiti sveukupnu ekonomsku saradnju i bliže kontakte dva naroda.

Darmanović je razgovarao i sa Domagojem Ivanom Miloševićem, predsjednikom Odbora za evropske poslove u Hrvatskom saboru.

„Tokom sastanka je ocijenjeno da integracija Zapadnog Balkana u EU predstavlja neophodnost. Saglasili su se da dobra saradnja između nacionalnih zajednica doprinosi jačanju političke i ekonomske dimenzije u odnosima dvije zemlje“, kaže se u saopštenju

Navodi se da je Darmanović u Zagrebu položio vijenac na vječnu kuću istaknutog profesora Radovana Vukadinovića, koji je svojim naučnim stvaralaštvom, istančanim smislom za međunarodne odnose, bezbjednost i diplomatiju dao veliki doprinos i razvoju akademskih institucija u Hrvatskoj i Crnoj Gori.