Plate i partijske članarine postale tajna

Vlada više ne može da objavljuje neto plate javnih funkcionera i iznos članarine koju plaćaju strankama, jer po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti izdvajanje novca za stranku spada u posebnu kategoriju ličnih podataka
3374 pregleda 8 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Vlada Crne Gore neće ubuduće objavljivati neto zarade najviših funkcionera izvršne vlasti, niti podatke o tome koliku članarinu plaćaju svojim partijama.

Obustavu objavljivanja neto plata premijera Duška Markovića i ministara u njegovoj Vladi, kao i visini članarine za partiju, naložila je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP).

Na sajtu Generalnog sekretarijata Vlade donedavno su objavljivanje platne liste javnih funkcionera koje su, pored neto zarade i izdvajanja za partijsku članarinu, sadržale i podatke o uplaćivanju doprinosa Fondu PIO, zdravstvenom osiguranju, prirezu, a sada se objavljuje samo bruto iznos mjesečne plate.

“Na potportalu Generalnog sekretarijata Vlade objavljuju se bruto zarade javnih funkcionera u skladu sa članom 9 stav 1 tačka 1 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a ne neto zarade”, poručili su iz Vlade odgovarajući na pitanja zbog čega je promijenjen način na koji se objavljuju zarade javnih funkcionera, pa se sada objavljuje samo iznos neto zarade. “Ne objavljuju se podaci koliko funkcioneri uplaćuju članarinu partijama iz kojih dolaze, iz razloga propisanih članom 4 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Takođe, stavom Vrhovnog i Upravnog suda koji je iskazan u presudama, potvrđeno je da su podaci o plaćanju članarine političkim partijama, podaci koji se ne mogu učiniti dostupnim javnosti kao informacije od javnog značaja, tj. da su posebna kategorija ličnih podataka. Dakle, riječ je o podacima kojima bi se povrijedilo pravo na privatnost ili drugo pravo nekog lica u slučaju da se učine dostupnim ili pak njihovim objavljivanjem”, saopštili su “Vijestima” iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Iz AZLP pojašnjavaju da podaci o uplaćenim članarinama političkim partijama predstavljaju posebnu kategoriju ličnog podatka, te su u pravnom režimu zaštite na osnovu odredbi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

“Članom 4 zakona o zaštiti podataka i ličnosti zaštita ličnih podataka obezbjeđuje se svakom licu bez obzira na državljanstvo, prebivalište, rasu, boju kože, pol, jezik, vjeru, političko i drugo uvjerenje, nacionalnost, socijalno porijeklo, imovno stanje, obrazovanje, društveni položaj ili drugo lično svojstvo”, navode iz Agencije.

Dodaju da se Zakonom propisuje da su posebne kategorije ličnih podataka lični podaci koji se odnose na rasno ili etničko porijeklo, političko mišljenje, vjersko ili filozofsko uvjerenje, članstvo u sinidikalnim organizacijama, kao i podaci koji se odnose na zdravstveno stanje ili seksualni život.

“Članom 13 Zakona, propisano je da se posebne kategorije ličnih podataka mogu obrađivati samo uz izričitu saglasnost lica”, poručuju iz Agencije.

Prema podacima iz marta prošle godine, Marković mjesečno izdvaja 58 eura za članarinu Demokratskoj partiji socijalista (DPS), dok mu je neto plata iznosila 1.887 eura. Generalni sekretar Vlade Nataša Pešić mjesečno zarađuje oko 1.390 eura, a plaćala je članarinu DPS-u od 43 eura, dok je njen pomoćnik Nikola Dedeić za DPS izdvajao 40 eura od mjesečne plate od oko 1.287 eura.

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin za partiju mjesečno izdvaja 48, od 1.557 eura plate, dok 52 eura mjesečno za DPS izdvaja potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede Milutin Simović koji prima oko 1.690 eura.

Bonus video: