"CRNA GORA NAJVIŠE NAPREDOVALA U PROCESU EVROPSKE INTEGRACIJE"

Darmanović: Čvrsto smo posvećeni i jasno opredjeljeni ka ispunjenju najviših evropskih standarda

Darmanović je, nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Češke Tomašom Petričekom, rekao da je saradnja između dvije države dodatno učvršćena savezništvom u Alijansi
176 pregleda 0 komentar(a)
Darmanović, Foto: Vlada Crne Gore
Darmanović, Foto: Vlada Crne Gore

Održanje kredibilnosti politike proširenja i osnaženje evropske perspektive regiona od suštinske je važnosti za bezbjednost, stabilnost i sveukupni razvoj Zapadnog Balkana, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je naglasio da je posebno zadovoljan što su vlade Crne Gore i Češke danas potpisale Sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji, koji će, kako je ocijenio, podstaknuti međusobnu razmjenu znanja i iskustava u toj oblasti.

Darmanović je, nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Češke Tomašom Petričekom, rekao da je saradnja između dvije države dodatno učvršćena savezništvom u Alijansi.

"Zajednički smo konstatovali da je od suštinske važnosti održati unutrašnju koheziju i nastaviti sa jačanjem transatlantskog dijaloga, kako bi NATO nastavio da na sveobuhvatan i efikasan način obezbjeđuje sigurnost i prosperitet evroatlantske porodice", naveo je Darmanović.

On je poručio da je Crna Gora, kao odgovorna i pouzdana članica, snažno posvećena vrijednostima, strateškim ciljevima i djelovanju Alijanse.

Darmanović je sa češkim kolegom razmijenio mišljenje o budućnosti Evropske unije (EU) i politici proširenja u svijetlu nedavno održanih evropskih izbora.

"Od suštinske važnosti za bezbjednost, stabilnost i sveukupni razvoj Zapadnog Balkana je održati kredibilnost politike proširenja i time osnažiti evropsku perspektivu regiona", istakao je on.

Prema riječima Darmanovića, u procesu evropske integracije Crna Gora je najviše napredovala.

"Čvrsto smo posvećeni i jasno opredjeljeni ka ispunjenju najviših evropskih standarda, implementaciji normi evropskog pravnog sistema i promociji vrijednosti liberalnih demokratija", kazao je on.

Kako je naveo Darmanović, potrebno je da novi saziv Evropskog parlamenta i Evropske komisije zadrži pitanje proširenja visoko na evropskoj agendi, uz afirmaciju principa individualnog ocjenjivanja napretka država kandidata.

"U tome nam je nastavak čvrste podrške Višegradske grupe, kojom će od jula predsjedavati upravo Češka, višestruko značajna", dodao je on.

Darmanović je zahvalio Petričeku na snažnoj i neupitnoj podršci Češke u ostvarivanju crnogorskih strateških vanjskopolitičkih prioriteta i pridruživanju evroatlantskim i evropskim strukturama.

"Od posebne je važnosti ekspertska podrška na našem evropskom putu, naročito u okviru predpristupnih instrumenata Tajeksa i Tvininga u oblasti pravde, unutrašnjih poslova i finansija", naveo je on.

Prema riječima Darmanovića, otvoreni i konstruktivni razgovori dodatno su afirmisali crnogorsko-češko partnerstvo i sadržajnu saradnju koju dvije države imaju u brojnim oblastima.

On je dodao da se sa Petričekom usaglasio da postoji prostor za produbljivanje privredne saradnje, naročito u domenu energetike, poljoprivrede i turizma.

Darmanović je ponovio da Crna Gora predstavlja aktraktivnu investicionu destinaciju, sa konkurentnim poreskim okvirom, progesivnim ekonomskim rastom i jedinstvenim prirodnim potencijalima, kao i da je otvorena za razmatranje modusa za povećanje obima čeških investicija na crnogorskom tržištu.

Ministar vanjskih poslova Češke Tomaš Petriček kazao je da su odnosi te države i Crne Gore tradicionalno odlični, bez problema i vrlo prijateljski.

On je naveo da dvije države, pored održavanja sjajnih političkih odnosa, teže da prošire ekonomsku saradnju.

Komentarišući Sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji, koje su dvije vlade danas potpisale, Petriček je naveo da vjeruje da će on predstavljati dodatni podsticaj saradnji Crne Gore i Češke u oblasti nauke i tehnologije, kao i njenoj internacionalizaciji.

Prema njegovim riječima, Češka tradicionalno podržava proširenje EU i pozitivno je što je Crna Gora predvodnik kada su u pitanju integracije.

"Naš zajednički cilj je da se ubrzaju prgovori pristupanja, ali je u tu svrhu veoma bitno da se nastave reforme, posebno u oblasti vladavine prava. Te reforme su bitne i kada je u pitanju kreiranje okruženja koje može da podstakne ekonomski razvoj i strana ulaganja", naveo je Petriček.

Komentarišući politiku proširenja nakon izbora za EP, on je naveo da je pozitivno postojanje snažne većine proevropskih partija, kao i to što se nijesu ostvarila očekivanja da će doći do rasta desnih populističkih stranaka.

"Svi u Evropi sigurno shvataju da Zapadni Balkan jasno pripada EU, a proces proširenja se zasniva na zaslugama i važno je da Crna Gora uradi domaći zadatak", istakao je Petriček.

On je naglasio da je potrebno što prije uspostaviti funkcionalnu Evropksu komisiju i Evropski parlament, kako bi se uhvatili u koštac sa ključnim pitanjima.

Upitan da prokomentariše uticaj izbora za EP na politiku proširenja, Darmanović je odgovorio da je vrlo zadovoljan rezultatima izbora.

"Nisam ni očekivao neki uspon populističke desnice, vjerovao sam da će proevropske snage da naprave dobar rezultat, što se i desilo", rekao je on.

Darmanović je naveo da je ubijeđen da Evropa neće napustiti politiku proširenja.

Preporučujemo za Vas