Poništena odluka o smjeni Jokića, Aprcović bez komentara: Nije vidio presudu Upravnog suda

Jokić je tužbu podnio nakon što je u pauzi sjednice SO Kotor 24. aprila smijenjen glasovima odbornika DPS-a, LP, HGI, SD i SDP
22696 pregleda 40 komentar(a)
Aprcović, Foto: Savo Prelević
Aprcović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.06.2019. 19:36h

Upravni sud Crne Gore poništio je odluku Skupštine opštine (SO) Kotor kojom je 24. aprila smijenjen predsjednik te Opštine Vladimir Jokić (Demokratska Crna Gora).

Jokića je tada, nakon što je predsjednica SO Dragica Perović (Demokratska srpska stranka - DSS) već bila prekinula sjednicu zbog potreba za dodatnim konsultacijama, na nepropisno nastavljenom zasijedanju, smijenila grupa od ukupno 18 odbornika opozicionih Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Liberalne partije (LP), kojima su u tome podršku pružila i dva od tri odbornika članice lokalne vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije (SDP).

Jokić, ali i predsjednica parlamenta Dragica Perović odmah su istakli da je riječ o nezakonitooj smjeni, zbog čega je kotorski gradonačelnik istog dana podnio tužbu Upravnom sudu, koji je 7.juna donio odluku o prihvatanju te tužbe i poništio akt nove skupštinske većine u Kotoru.

Tročlano vijeće Upravnog suda kojim je predsjedavala sutkinja Gordana Pot, u odluci koja je danas objavljena, konstatovao je da predsjednica SO Dragica Perović ispravno postupila kada je prekinula sjednicu parlamenta 24. aprila, nakon što joj je neposredno pred početak sjednice na kojoj je tada dnevnom redu bio samo predlog za smjenu Jokića, SDP dostavila i predlog za dopunu dnevnog reda tačkom kojom bi se ovlašćenja za obavljanje funkcije gradonačelnika privremeno prenijela na potpredsjednika SO Branka Nedovića (SDP).

Upravni sud smatra da je Perović postupila u skladu sa Poslovnikom i zakonom.

"Kako je nakon prekida sjednice na neodređeno vrijeme, 18 odbornika kojin su podnijeli predlog za razriješenje, nesporno nastavilo zasijedanje, to je prema nalaženju ovog Suda, postupljeno suprotno gore citiranim odredbanma Poslovnika (član 71-prim.aut.). Ovakvo postupanje suprotno je i članu 46 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da predsjednik SO, predstavlja skupštinu, saziva sjednicvu, predsjedava i rukovodi njenim radom i stara se o realizaciji njenih odluka i drigih akata, a koja ovlašćenja predsjednika SO proizilaze i iz Statuta opštine Kotor i detaljno su razrađena odrdedbama članova 70-106 Poslovnika SO Kotor. S ovim u vezi, osnovano tužioci ukazuju u tužbi, a što ne osporava ni tužena, da je nastavkom sjednice rukovodilo neovlašćeno lice – Željko Avramović (šef kluba odbornika DPS- prim.aut.) koje je i potpisalo osporenu odluku, a što nije u skladu sa članom 19 Poslovnika SO Kotor i članom 22 stav 9 Zakona o upravbnom postupku", piše u odluci Upravnog suda da poništi odluku o smjeni Jokića.

Upravni sud je ocijenio i da je novoformirana ad hoc skupštinska većina DPS-SD-HGI-LP-SDP koja je donijela odluku o smjeni Jokića, pogriješila i zato što u odluci nije navela obrazloženje takvog akta, a što je suprotno članu 22 Zakona o upravnom postupku.

Šef kotorskog DPS i kandidat nove većine za gradonačelnika Željko Aprcović danas nije mogao da za "Vijesti" prokomentariše odluku Upravnog suda niti to kako će se ona odraziti na dalja dešavanja na političkoj sceni Kotora.

"Odluku Upravnog suda još nisam dobio i ne mogu ništa da o tome komentarišem dok je ne pročitam", kazao je "Vijestima" Aprcović.

Bonus video: