Amfilohije se ogradio od političara, DF smatra da im je mjesto ispred Hrama

Portparol DF-a i poslanik Jovan Vučurović rekao je "Vijestima" da su oni ozbiljno shvatili poziv mitropolita Amfilohija "na uzbunu"
18691 pregleda 43 komentar(a)
Vučurović
Vučurović
Ažurirano: 11.06.2019. 20:41h

Mitropolija crnogorsko-primorska potvrdila je da politici nema mjesta na Trojčindanskom saboru u subotu 15. juna.

"Nama ne treba niko sem vjernika i Boga," rečeno je "Vijestima" iz Mitropolije SPC.

Ranije danas oni su u saopštenju naveli da okupljanje nema opozicioni motiv, kao i da ne organizuju nikakve dolaske vjernika van države na crkveni skup.

Demokratski front ranije je objavio da podržavaju Mitropoliju crnogorsko-primorsku, u "odbrani od režimskih nasrtaja na crkvenu imovinu i sveštenstvo" i da će organizovati prevoz iz više crnogorskih gradova za građane, koji žele da u subotu 15. juna, budu u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Komentarišući jučerašnje oglašavanje Mitropolije, portparol Nove srpske demokratije i poslanik Jovan Vučurović rekao je "Vijestima" da su oni ozbiljno shvatili poziv mitropolita Amfilohija "na uzbunu".

"Što se tiče političkih organizacija, u DF-u je najviše vjerujućih ljudi, pravoslavnih vjernika, i mi želimo da im pomognemo tako što će oni doći na mjesto gdje ih pozivaju naši episkopi. Smatramo da to treba da urade i druge političke i druge organizacije koje imaju vjerujuće ljude u svojim redovima. Ne tražimo nikakva ekskluzivna prava, nego to smatramo svojom dužnošću," kazao je on "Vijestima".

Mitropolija crnogorsko-primorska danas se javno obratila predsjedniku države, zapitavši ponovo na osnovu kog zakona on i "njegova sekularna vlada stvaraju svoju partijsku "crnogorsku crkvu"

Đukanović je kazao da SPC pokušava da čuva “infrastrukturu velike Srbije”, te da će "predano raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve".

"I, ko je taj koji se ovdje bavi politikom, odnosno manipulisanjem Crkvom? Ukoliko se, pak, proglašava politikom otpor Crkve protiv ugrožavanja njenog bića i dostojanstva, protiv Vladinog Predloga zakona o otimanju njenih hramova i imovine, nezapamćenog u istoriji Crne Gore i šire u svijetu, onda to jeste politika – odbrane elementarnih ljudskih prava, a nikako politikanstvo bilo kakve vrste. Pravoslavne arhijereje, sveštenike, monahe, monahinje i vjernike iz okruženja Crne Gore i vascijelog pravoslavnog svijeta, kao i sve ljude dobre volje, pozivamo da nas podrže svojim molitvama za očuvanje slobode vjere i pravde i vjekovnih prava Crkve, njenih Svetinja i imovine u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju MCP.

Iz MCP su kazali i da ovih dana sa više strana dobijaju vijesti o navodno "organizovanom dolasku vjernika iz Srbije i Republike Srpske" u Podgoricu na Trojčindanski sabor 15. juna 2019. godine.

"Time se upravo pridodaju zvanične tvrdnje partije na vlasti, izazvane stavovima opozicije, "da planirani događaj ima isključivo politički karakter." Iz tog razloga i ovom prilikom ističemo da je Trojčindanski sabor prije svega i iznad svega crkveno-liturgijski događaj na koji su, kao i do sada, isključivo i jedino pozvani pravoslavni vjernici, i to koji žive u Crnoj Gori. Takođe Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhije budimljansko-nikšićka, zahumsko-hercegovačka i mileševska ne organizuju autobuski prevoz radi dolaska vjernika iz drugih država, niti su uputile bilo kakav poziv bilo kojim političarima da u ime bilo koje političke opcije pozivaju ljude da dođu i učestvuju na Trojčindanskom saboru, na ovo isključivo crkveno sabranje, čiji je povod svenarodna proslava Boga ljubavi otkrivenog na Trojični dan, na spasenje i prosvećenje svega roda ljudskog, kao i priziv na bratsku ljubav i slogu i pomirenje u raspolućenoj Crnoj Gori", kazali su iz MCP.

Demokratski front je juče objavio da su na sjednici Predsjedništvo DF-a podržali Mitropoliju crnogorsko-primorsku u odbrani od režimskih nasrtaja na njenu imovinu i sveštenstvo.

"Izjava Mila Đukanovića da će kroz novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti stvoriti nekakvu novu crkvu kako bi se zatrlo postojanje Mitropolije crnogorsko-primorske koja je kroz vjekove bila i ostala temelj naše duhovnosti i državnosti, predstavlja posljednji čin obračuna sa istinskim vrijednostima našeg naroda”, smatraju u DF-u.

Bonus video: