DPS: Izjave o ugroženosti Srba u Crnoj Gori neutemeljene

Iz DPS-a su rekli da retorika nacionalističkih svojatanja, teritorijalnih pretenzija, nacionalnih prebrojavanja, koja je, kako ocjenjuju, sve prisutnija u regionu, ne doprinosi stabilnosti i miru
3447 pregleda 26 komentar(a)
Demokratska Partija Socijalista, Foto: Demokratska Partija Socijalista
Demokratska Partija Socijalista, Foto: Demokratska Partija Socijalista

Izjave da je Crna Gora srpska država ukazuju na to da pojedini predstavnici srpskih vlasti i Srpske pravoslavne crkve (SPC) izvode pogrešne zaključke, ne vodeći računa o potencijalnim posljedicama takvog tumačenja istorije, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz DPS-a su kazali da odbacuju tendenciozne, neutemeljene i provokativne izjave lidera srpskih partija i pojedinih sveštenika u Crnoj Gori o ugroženosti srpskog naroda i SPC, na koje, kako su naveli, nasijedaju, ili ih svjesno ili nesvjesno podstiču i visoki državni i crkveni zvaničnici Srbije.

“Izjave da je Crna Gora srpska država, odnosno da je oduvijek imala srpski identitet ukazuju da pojedini predstavnici srpskih vlasti, pa i SPC, polazeći od pogrešnih premisa, izvode pogrešne zaključke, pritom ne vodeći računa o potencijalnim posledicama takvog tumačenja istorije i međunarodnog prava”, kaže se u saopštenju.

Iz DPS-a su rekli da retorika nacionalističkih svojatanja, teritorijalnih pretenzija, nacionalnih prebrojavanja, koja je, kako ocjenjuju, sve prisutnija u regionu, ne doprinosi stabilnosti i miru.

Takva retorika, smatraju u toj stranci, vraća u atmosferu koja je prethodila tragičnim događajima na ovim prostorima.

“I u tim vremenima Crna Gora je uspjela da očuva mir i multietnički sklad i da ne potpadne pod trend nacionalističkih euforija”, naveli su iz DPS-a.

Iz te partije su naglasili da je Crna Gora međunarodno priznata građanska država koja zakone donosi u skladu sa važećim međunarodnim standardima i u najboljem interesu svih građana.

Multikonfesionalnost je, kako su istakli, jedna od najvećih vrijednosti crnogorskog društva.

Bonus video: