Crna Gora će predsjedavati Centralno-evropskom incijativom

Drugo predsjedavanje biće realizovano na desetogodišnjicu od prvog crnogorskog predsjedavanja ovim najstarijim regionalnim mehanizmom
1496 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka u Trstu, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Sa sastanka u Trstu, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Crna Gora će predsjedavati Centralno-evropskom incijativom naredne godine, potvrđeno je Tršćanskom deklaracijom koja je usvojena danas, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Tršćanska deklaracija usvojena je na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI), na kojem učestvuje šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović.

Kako su naveli iz tog Vladinog resora, drugo predsjedavanje CEI-em biće realizovano na desetogodišnjicu od prvog crnogorskog predsjedavanja ovim najstarijim regionalnim mehanizmom.

To, kako se navodi, predstavlja potvrdu da je Crna Gora prepoznata kao aktivan i odgovoran regionalni akter, posvećen otvorenoj i bliskoj saradnji, i zajedničkom djelovanju ka održivom razvoju regiona.

"Crnogorsko predsjedavanje CEI-em nastojaće da dodatno osnaži regionalni dijalog i veze između 17 država članica Inicijative, s ciljem postizanja najučinkovitijih rezultata i stabilnog socio-ekonomskog napretka", istakao je Darmanović.

Dodao je da dobro osmišljeni zajednički pristup predstavlja najbolji instrument za adresiranje regionalnih potencijala i izazova te naglasio da ćemo u okviru predsjedavanja ohrabriti saradnju i povećanje sinergije između relevantnih regionalnih inicijativa.

On je rekao fa je CEI tokom trideset godina postojanja potvrdila da predstavlja važan element u izgradnji demokratičnijeg i stabilnijeg regiona.

„Ukazao je da Inicijativa u velikoj mjeri podstiče promociju demokratskih principa i izgradnju institucionalnih kapaciteta, pa je iz tog razloga od posebnog značaja za države koje se nalaze na putu pristupanja Evropskoj uniji“ navodi se u saopštenju.

On je rekao da je Crna Gora danas država koja je najviše napredovala u reformskom procesu, u kontinuitetu harmonizujući unutrašnji pravni okvir sa evropskom legislativom, stoga će, nesumnjivo, biti prva naredna članica EU.

On je uvjeren da će novi sastav Evropskog parlamenta i Evropske komisije afirmisati i osnažiti politiku proširenja.

„To će biti geostrateška investicija u mir i ekonomski prosperitet cijele Evrope”, zaključio je Darmanović.

Na ministarskom sastanku CEI-a je posebno naglašen značaj nastavka politike proširenja EU i dodatno jačanje evropske perspektive Zapadnog Balkana.

„Pružena je podrška postizanju jasnog napretka u pristupnim pregovorima za Crnu Goru i Srbiju, kao i pozdravljene reforme koje su sprovele Sjeverna Makedonija i Albanija u svijetlu očekivanog otvaranja pregovaračkog postupka“, kaže se u saopštenju.

Takođe, navodi se, ponovljena je važnost saradnje u realizaciji saobraćajnih i energetskih infrastrukturnih projekata, kao i snaženja politika koje su usmjerene na inkluziju mladih u savremene društvene procese.

Na marginama sastanka, Darmanović se sastao sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikolom Dimitrovim.

On je istakao da rješavanje makedonsko-grčkog spora predstavlja model za prevazilaženje najsljeđenih otvorenih pitanja u regionu, naglasivši da snažno podržava otvaranje pregovora sa EU za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

„S druge strane, Dimitrov je naglasio da Crna Gora predstavlja uzor u sprovođenju reformi i realizaciji obaveza koje proizilaze iz evroatlantske i evropske integracije, i da je od posebnog značaja bila crnogorska podrška u procesu pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: