PREDSJEDNIK CRNE GORE NA SASTANKU SA RUMUNSKIM AMBASADOROM

Đukanović: Dobri odnosi sa Rumunijom još iz perioda Jugoslavije

Đukanović je naglasio da Crna Gora cijeni bezrezervnu podršku Rumunije crnogorskom članstvu u NATO i napretku u pregovorima sa EU, ističući da je ta zemlja kao odgovorna država regiona uradila sve da Crna Gora dostigne svoje evropske i evroatlantske aspiracije
803 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović Nagy, Foto: Predsjednik.me
Đukanović Nagy, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Rumunije Ferdinanda Nagya u susret sastanku predsjednika Đukanovića sa ambasadorima zemalja članica EU koji se organizuje na inicijativu ambasade Rumunije koja predsjedava Uniji.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo susretom ističući da je sastanak sa predstavnicima zemalja članica EU uvijek dobra prilika za razmjenu mišljenja, posebno u trenutku objavljivanja Izvještaja EK, predstojećeg zasjedanja Evropskog savjeta i aktuelnosti teme odnosa EU i Zapadnog Balkana.

Đukanović je ukazao na izuzetno dobre odnose dvije zemlje, koji imaju korijene iz perioda bivše Jugoslavije i stariji su od aktuelnih zajedničkih evropskih interesa.

"Poštujemo te odnose i želimo da baštinimo tu tradiciju i u današnjem vremenu budemo dobri prijatelji", kazao je on.

Đukanović je naglasio da Crna Gora cijeni bezrezervnu podršku Rumunije crnogorskom članstvu u NATO i napretku u pregovorima sa EU, ističući da je ta zemlja kao odgovorna država regiona uradila sve da Crna Gora dostigne svoje evropske i evroatlantske aspiracije.

Nagy je zahvalio Đukanoviću na prilici da razmijene mišljenja uz ocjenu da je Crna Gora tokom njegovog diplomatskog mandata postigla sjajne rezultate koji su očigledni.

"Postali ste članica NATO-a, mnogo ste bliži EU i predvodite taj proces", kazao je Nagy.

Ambasador Rumunije je naglasio da je, uprkos zahtjevnim temama tokom rumunskog predsjedavanja, poput Bregzita i izbora, u tom periodu poslata i veoma važna poruka da EU nije kompletna bez ZB i da je integracija obostrani benefit.

“To je zajednički rad, moramo i ubuduće raditi zajedno, do ispunjenja svih zahtjeva“, kazao je Nagy uz poruku da će Crna Gora i dalje imati snažnog prijatelja koji podržava proširenje.

Đukanović i Nagy saglasili su se da je dalja integracija regiona jedini racionalni izbor za prosperitet društava Zapadnog Balkana.

Preporučujemo za Vas