Nikolić: Ne nastojimo da stvorimo neku novu crkvu u CG, netačno je da se zakon bavi SPC

"Radi se o zakonu koji na jednak i ravnopravan način reguliše status svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori i riječ je o zakonu koji je u potpunosti usaglašen sa najvišim međunarodnim pravnim standardima"
9646 pregleda 31 komentar(a)
Nikolić, Foto: Screenshot/Youtube
Nikolić, Foto: Screenshot/Youtube

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić saopštio je danas povodom predloženog zakona o slobodi vjeroispovijesti da nije tačno da crnogorska vlast nastoji stvoriti neku novu crkvu u Crnoj Gori.

On je kazao i da je prethodnih dana na medijsko-političkoj sceni Crne Gore nešto povišena polemika i da kroz nju provijavaju brojne neistine koje saopštava njihova politička konkurencija da se radi o zakonu koji se bavi Srpskom pravoslavnom crkvom(SPC).

"To je apsolutno netačno. Radi se o zakonu koji na jednak i ravnopravan način reguliše status svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori i riječ je o zakonu koji je u potpunosti usaglašen sa najvišim međunarodnim pravnim standardima. Dakle još uvijek čekamo mišljenje Venecijanske komisije i od čitave sadržine zakona čini mi se da jedino što se navodi kao sporno za našu političku konkurenciju je pitanje imovine koje je definisano u samo jednom članu tog zakona, a pitanje imovine je regulisano na pravedan način i ne odnosi se samo na SPC već na sve vjerske zajednice u Crnoj Gori", istakao je Nikolić.

On je dodao da je još jedan od niza pokušaja zamjene teza i neistina koje plasira njihova politička konkurencije i neke strukture izvan Crne Gore jeste da crnogorska vlast nastoji stvoriti odnosno kreirati neku novu crkvu u Crnoj Gori.

"To je nešto što apsolutno nije tačno, već je istina da će crnogorska vlast predvođena DPS i koalicionim partnerima predano raditi na obnovi onoga što je autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, odnosno na obnovi onoga što smo već imali kroz našu istoriju bez pokušaja da se stvori bilo šta novo. Nažalost moram da konstatujem da smo prisutni jednoj snažnoj anticrnogorskoj histeriji koja se ovih dana plasira iz Crne Gore, Srbije ali i Rusije. U Crnoj Gori izvođači radova su dominantno predstavnici Demokratskog fronta (DF) i određeni vjerski velikodostojnici, što se tiče Srbije tu imamo već tradicionalno prisutne nacionalističke strukture u samoj organizaciji srpske države i danas se ničim izazvan javio i Sergej Železnjak da prokomentariše nešto što su unutrašnja pitanja suverene države Crne Gore", kazao je Nikolić.

Poslanik DPS je naveo i da nažalost ono što se ovog puta mora konstatovati, jeste da su na ovakve neistine i pokušaje zamjene teza nasjeli i neki od predstavnika najviše državne vlasti u Srbiji.

"Što doskora nije bio slučaj i vjerujemo da koliko god bila jaka propagandno medijska mašinerija, vidimo da su svi srpski mediji stavljeni u tu funkciju, ne mogu se pobiti istorijske činjenice, a to je da je Crna Gora u istoriji imala svoju autokefalnu pravoslavnuu crkvu i da je to pravo koje joj svakako pripada. Vjerujem da će prije svega u političkoj ravni postojati dovoljno razuma i mudrosti da se ovo pitanje riješi dijalogom prije svega sa onim ko je predstavnik vlasti u Crnoj Gori, ali takav dijalog neće voditi u kompromise koji bi značili iskrivljavanje onoga što su istorijske činjenicei koji bi označavali štetu za crnogorski državni interes", kazao je Nikolić.

On vjeruje će se uprkos trenutno povišenim tenzijama u narednom periodu, prisustvovati nešto laganijoj situaciji.

"Nadam se da ćemo sve više razgovarati rečnkom argumenata, a ne rečnikom kletvi što je naročito prisutno od velikodostojnika SPC i da ćemo pitanje zakona rešavati i o njemu razgovarati u dominantno pravnim terminima i baveći se pravom, a ne ostlim stvarima koje su trenutno u diskursu kada je ova tema u pitanju", zaključio je Nikolić.

Bonus video: