"JEDINA U REGIONU"

Dobardžić: Crna Gora zabilježila pad od 12 odsto stranih direktnih investicija

"Sve ostale zemlje u regiona prestigle su našu zemlju u privlačenju stranih direktnih investicija pa tako imamo Makedoniju koja bilježi pravi bum u investicijama u regionu (rast od nevjerovatnih 260% u odnosu na 2017.), Srbiju koja ima rast od čak 44%, Albaniju sa dobrim rastom od 13% i Bosnu i Hercegovinu sa rastom od 4%", precizira Dobardžić
852 pregleda 2 komentar(a)
Dobardžić (desno), Foto: GP URA
Dobardžić (desno), Foto: GP URA

Priliv stranih direktnih investicija u 2018. povećan je u svim zemljama Zapadnog Balkana osim u Crnoj Gori, pokazuju podaci u "Izveštaju o investicijama u svijetu" Konferencije UN o trgovini i razvoju (UNCTAD https://unctad.org/en/Pages/DIAE/World%20Investment%20Report/World_Investment_Report.aspx ), saopštio je danas član Glavnog odbora Građanskog pokreta URA Eldin Dobardžić.

Dobardžić je naveo da je Crna Gora jedina u regionu zabilježila pad od čak 12 odsto stranih direktnih investicija u odnosu na pethodnu godinu što samo pokazuje nestručnost i nespremnost vladajuće većine da poboljšava crnogorsku ekonomiju i radi na njenom kontinuiranom unapređenju.

"Sve ostale zemlje u regiona prestigle su našu zemlju u privlačenju stranih direktnih investicija pa tako imamo Makedoniju koja bilježi pravi bum u investicijama u regionu (rast od nevjerovatnih 260% u odnosu na 2017.), Srbiju koja ima rast od čak 44%, Albaniju sa dobrim rastom od 13% i Bosnu i Hercegovinu sa rastom od 4%", precizira Dobardžić.

On je dodao da osim što navode pogrešne korake u ekonomskoj politici, iz Građanskog pokreta URA stanje za pad direktnih stranih investicija vide i u kontinuiranoj političkoj krizi u Crnoj Gori.

"Ta kriza da podsjetimo traje od 2016, pa čak i prije toga. Zasigurno da strani investitori neće birati one destinacije za svoja ulaganja u kojima svakog dana izađe po neka afera nadležnih a političke strasti i razmirice se kontinuirano potpaljuju", kazao je Dobardžić.

U pogledu ekonomskih politika, URA predlaže kao mjere iz svog ekonomskog programa “Posao za sve” razvijanje ekonomske diplomatije, razvijanje sistema e-uprave i smanjenje birokratije, braunfild investicije i poreske olakšice stranim direktnim investicijama.

"Država bi trebala za početak unaprijediti Zakon o slobodnim zonama na način da se omogući formiranje novih slobodnih zona u Crnoj Gori koje bi uz poseban sistem poreskih olakšica predstavljale povoljan ambijent za privlačenje investicija. Moramo se okrenuti ekonomskoj diplomatiji, kao i reformi Agencije za promociju stranih investicija što bi rezultiralo većim brojem SDI u budućnosti. Neophodno je u tom pravcu inicirati sve vidove saradnje i razmjene informacija ekonomskih i diplomatskih predstavništava sa državom. Osim toga prijeko je potrebno poboljšanje sistema e-uprave i formiranje “one stop shop servisa” za investitore i nove kompanije koji bi predstavljao most između države i firmi. Osim toga važno je pokrenuti i “braunfild” investicije tj. investicije u zapuštene fabričke pogone širom zemlje uz poseban set olakšica zainteresovanim investitorima kako bi im se omogućila upotreba neiskorišćenih nekretnina u državnom vlasništvu u svrhu obavljanja privrednih djelatnosti", kazali su iz GP URA.

On je rekao i da bi istinsko pregalaštvo vladajućih partija na ovim poljima dalo rezultate i da bi Crna Gora mogla da privlači strane investitore da ulažu u Crnu Goru.