Ćalović Marković: Da ima volje, Zakon o SPI bi promijenili za pola sata

"“Dok privatne firme objavljuju svoje finansije, Glavni grad ih proglašava poslovnom tajnom. Tajne su isplate iz budžeta uoči izbora, iako znamo što smo naučili iz afere Snimak. Tajni su podaci o finansijama političkih partija, iako znamo što smo naučili iz afere Koverta” kazala je Ćalović Marković
1790 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2019. 19:10h

Kad bi stvarno postojala politička volja, za pola sata mogli bismo da popravimo Zakon o slobodnom pristupu informacijama, poručila je izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković.

“Makar da izbrišemo ono što je amandmanima uništeno, pa da poslije radimo neku ozibljniju i dužu reformu. Ali ne, samo se kupuje vrijeme, zato što nema političke volje jer Vlada nije iskrena u ovom procesu,” kazala je ona na okruglom stolu “Da javno ne bude tajno” koji je organizovao MANS.

Naglasila je da bi ovaj Zakon trebalo da bude iznad drugih zakona, jer on reguliše ustavno pravo građanina na pristup informacijama.

Ćalović Marković kazala je da je Crna Gora imala sasvim dobar Zakon o SPI, na osnovu kojeg je otkriven veliki broj slučajeva korupcije.

“Zakon je promijenjen tajnim amandmannima poslanika bez bilo kakve rasprave u Skupštini crne Gore i Vlada je prihvatila te izmjene bez jednog jedinog minuta rasprave. Predložene su tajne izmjene i dopune Zakona kojima su uvedeni samo isključivo izuzeci, iako prethodno nije postojao nijedan jedini razlog ili slučaj da je bilo koja tajna informacija pogrešno objavljena na osnovu Zakona o SPI i zbog toga proiuzrokovala bilo kome štetu, a pogotovo ne državnom budžetu. Upravo suprotno. Objavljivane su informacije kako je neko drugi državnom budžetu činio štetu,” kazala je ona.

Dodala je da umjesto da obezbijede da se korupcija nema gdje sakriti, Vlada i većina njenih institucija zahvaljujući tim izmjenama i dopunama sakriva podatke koji su godinama bili javno dostupni.

“Dok privatne firme objavljuju svoje finansije, Glavni grad ih proglašava poslovnom tajnom. Tajne su isplate iz budžeta uoči izbora, iako znamo što smo naučili iz afere Snimak. Tajni su podaci o finansijama političkih partija, iako znamo što smo naučili iz afere Koverta. Sve preostale privatizacije su unaprijed proglašene tajnom, a znamo da je i Vlada privatizaciju prepoznala kao jednu od oblasti gdje se posebno javlja korupcija. Sve što pitamo oko autoputa je tajna...”

Dodala je da su tajna imena sudija i funkcionera kojima je Vlada dala stanove.

“I onda te sudije sude u predmetima protiv države, sude u predmetima protiv pojedinaca koji su im tajno i selektivno maltene poklonili stanove od naših para”, dodala je Ćalović Marković.

Istakla je da se kriju imena osoba i firmi koje su osuđene za organizovani kriminal. Pojedine institucije su se, od nedavno, dosjetile i da naplaćuju kopiranje podatka po posebnim propisima.

“Pa ako neko pokuša da sazna malo više informacijama o , recimo, šta od imovine i nekretnina ima porodica Đukanović, mora da odvoji nekoliko hiljada eura da bi platio te podatke i istraživao način na koji je najviši državni funkcioner došao do imovine,” kazala je čelnica MANS-a. Slobodan pristup informacijama neophodan je uslov za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda, poručila je ministarka javne uprave Suzana Pribilović. “Naši građani imaju pravo da pitaju i da traži informacije o tome na koji način se sprovode javne politike i kako se troši njihov novac, jer uprava postoji zbog njih,” poručila je ministarka na okruglom stolu.

Govoreći o poboljšanjima u ovoj oblasti, ministarka je kazala da kao prvu i ključnu fazu prepoznaje potrebu za promjenom svijesti zaposlenih u javnoj upravi. “Koji moraju da razumiju da obaveza uprave nije samo da daje informacije od javnog značaja kada ih neko zatraži, nego da ih i sama objavljuje. Proaktivan pristup je ključan i izvor rješenja velikog broja izazova i ubijeđena sam da smo na tom planu u prethodnom periodu napravili napredak,” ukazala je ministarka.

Komentarišući radnu grupu koja trenutno radi na ovom Zakonu, ministarka je kazala da u tome imaju i eskpertsku podršku koju je osigurala Delegacija Evrospke unije u Podgorici. Šef Delegacije Evropske unije u Podgorici Aivo Orav kazao je da je slobodan pristup informacijama jedna od osnova demokratije.

“Slobodan pristup informacijama znači da znate vaše mogućnosti i imati udjela u uticanju na odluke koje utiču na vaš život. Više nego ikada, znamo da su infromacije moć a slobodan pristup informacijama osnažuje građane da budu aktivni učesnici u demokratskom procesu,” kazao je on. Orav je kazao da civilni sektor i novinari ne mogu raditi kvalitetno svoj posao bez pristupa relevantnim dokumentima.

“Držanje u tajnosti predstavlja plodno tlo za korupciju,” istakao je Orav, podsjećajući da je Evrospka komisija u izvještaju pozvala crnogorske vlasti da osiguraju veću transparentnost. Šef Delegacije je kazao da se Zakon mora uskladiti sa međunarodnim standardima i preporukama. “Posvećenost transparentnosti nije nešto što se može pregovarati za zemlje kandidate,” kazao je on.

Bonus video: