Danilović pitao Markovića: Zašto ne branite životinje, ako već ne branite pravoslavne vjernike?

"Samo kod nas polusvijet može zasjesti u stolicu državne važnosti, a ne znati ništa"
6812 pregleda 13 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore (UCG), Goran Danilović uputio je javni poziv premijeru Dušku Markoviću povodom stava koji je na Fejsbuku iznijela prva savjetnica u Ambasadi Crne Gore u Ankari, Mirna Nikčević.

"Uvaženi predsjedniče Vlade. Samo zbog ovakvog titulisanja, mnogi će mi zamjeriti, ali ja po svaku cijenu, držeći svoje dostojanstvo, i dostojanstvo države koju volim, na tome insistiram. Dakle; zašto ne branite, javnim nastupom ili stavom, životinje ako veće ne branite pravoslavne vjernike - Srbe i Crnogorce koji su, možda, i čuvajući goveda sačuvali vašu i našu Crnu Goru? Vaš kadrovik, ili kadrovistkinja, predstavlja našu državu u Turskoj - kako to radi Vi treba da cijenite, a mi ostali smo svjedoci i sudije. Izvjesna M.N. javno kaže da bi spalila (S)Hram i sva goveda u njemu, misleći pri tom na vjerujuće ljude, njih na hiljade, koji su se sabrali na trojčidanskom Saboru prije par dana u Podgorici. Ne boli što neka osoba u Ankari govori ono što zna i što su je jedino mogli naučiti, ima čak i gorih, nego boli što je neko takav bilo čiji predstavnik, a najtužnije je što je naš? Čiji? Naš, nažalost, predsjedniče Vlade! Dok objasnimo Turcima da se radi o mentalnom slučaju, i Turci će se čuditi šta smo to uradili sa svojim kadrovima ili hramovima u poslednjih 20 godina", rekao je Danilović.

On je dodao da "spaliti pravoslavne vjernike, ili im, makar, prijetiti lomačom, i nije neka hrabrost u ovovremenoj Crnoj Gori!"

"Ali, predsjedniče Vlade, Vaš službenik bi da spaljuje goveda, i to nekim teleportujućim plamenom iz Male Azije? Ako niste znali, predsjedniče Vlade, goveda su utkana, i njine kosti pomiješane sa kostima najboljih predaka Crne Gore, u temelje ove nesrećne i ponosne države. Imamo više znamenite stoke koja nas je proslavila negda i održala u životu do danas, nego li imamo danas pojedinaca vrijednih pomena u raznim dopisništvima i predstavništvima širom Svijeta", saopštio je Danilović.

Predjsednik Ujedinjene Crne Gore u javnom pozivu premijeru kaže da "samo neko ko je lično protežiran od Vašeg ministra vanjskih poslova, i to s porivom koje ni jedno ozbiljno govedo ne bi razumjelo, može tako bestidno pljuvati po vlastitom narodu."

"Samo kod nas polusvijet može zasjesti u stolicu državne važnosti, a ne znati ništa. Izvjesna M.N., vaš, i nažalost naš, službenik u Ankari, može spaljivati živi svijet i Božiju tvar zahvaljući tome što joj Vi dodajete šibicu. Vi ste predsjednik Vlade Crne Gore, koju su održale: junaci, nadljudska i neljudska glad, posne njive, neuhranjena goveda, koze, magarad i konji. Nikada u istoriji, niko naš, nije spaljivao goveda: Crnogorce, Srbe, Bošnjake, Albance, Rome i Hrvate jesmo po potrebi - Vi ste mi svjedok. Zato predsjedniče Vlade, ne branite "ljude u odijelima i mantijama", sto bi rekao čovjek ",u odijelu", ljude kojima ste oteli kape iz prošlosti, ali i sadašnjost i budućnost. Od bezimenih službenika branićemo se sami, stidom kojega oni nemaju, ali branite goveda na čijim smo rogovima, koliko i na junačkim sabljama, sagradili drzavu i istoriju. Uvaženi predsjednice naše Vlade! Jedina satisfakcija za sve uvrijeđene u Crnoj Gori je da ne smijenite minista vanjskih poslova, jer nam treba još kao maskota i opomena, ali da mu smijenite sluzbenicu. Bila bi nebeska i ovozemaljska pravda da iz reda plemenitih goveda odaberete koga god za zamjenu. Turci će razumjeti", zaključio je Danilović.

Bonus video: