Konjević: Nije opozicija smijenila rukovodstvo RTCG, oni su osjetili odgovornost i podnijeli ostavku

"Ne podnosi ostavku neko ko profesionalno radi posao,” objasnio je poslanik SDP-a
3586 pregleda 1 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.06.2019. 19:17h

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević rekao je da će “faktura” za smjenu članova Savjeta RTCG i rukovodstva Javnog servisa tek doći na naplatu.

“Sloboda izražavanja je tema koja je interesantna za Evropsku komisiju... Moramo voditi računa da standarde u slobodi izražavanja ne kreiramo mi, već je on međunarodno prihvaćen i kreiran. Nećemo biti dio EU dok neispunimo ono što su njihovi standardi u borbi protiv korupcije i slobode izražavanja,“ rekao je poslanik u Skupštini tokom rasprave o izboru članova Savjeta RTCG.

On je citirao dio Izvještaja o napretku u kome se konstatuje da Crna Gora nije napredovala prethodnih godinu dana kada je u pitanju sloboda izražavanja.

On je podsjetio da država već sedam godina pregovara sa EU i da je već, kako je rekao, u ozbiljnom nedostatku.

“Najduže pregovaramo sa EU, prije pet godina dobili smo privremena mjerila za poglavlja 23 i 24. Kad ih zatvorimo dobićemo završna. Ako smo ovoliko radili na privremenim, koliko će nam trebati za njih, koja su teža i zahtijevaju konkretne rezultate,” rekao je Konjević.

On je upozorio da Crna Gora neće postati dio EU dok ne ispuni tražene standarde.

“Sve treba da nas zabrinjava konstatacija EK i političkom uticaju na RTCG,” kazao je.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović (SD) zapitao je da li je bilo političkog pritiska kada je opozicija kao uslov za tehničku vladu tražila ostavke rukovodstva RTCG.

“Postoji bitna razlika, tačno je da je opozicija prilikom formiranja tehničke vlade tražila da se zbog neprofesionalnog i neobjektivnog izvještavanja smijeni rukovodstvo. Razlika je - mi ih nismo smijenili, oni su osjetili odgovornost i podnijeli ostavku. Ne podnosi ostavku neko ko profesionalno radi posao,” objasnio je Konjević.

Predrag Sekulić (DPS) objasnio je da je do upliva politike došlo prvi put kada je, kako je rekao, prekršen Zakon o javnom emiteru, odnosno opozicija uslovljavala ulazak u tehničku vladu. Objasnio je da je nakon toga uslijedilo sve ostalo i otuda kritike EK.

“Kao bivši novinar smatram da politika ne treba da se miješa u uređivačku politiku javnog servisa,” kazao je on.

Bonus video: