Beograd na potezu nakon ukora

Ivica Dačić i Zoran Bingulac juče nijesu bili spremni da govore da li će se srbijanske vlasti ograditi od izjave ministra Popovića da je Đukanović “najveći kriminalac u Evropi”
21981 pregleda 66 komentar(a)
Da li srbijanski predsjednik misli da je kolega iz Podgorice kriminalac: Đukanović i Vučić, Foto: BETAPHOTO/RCC/Ratka Babic/MO
Da li srbijanski predsjednik misli da je kolega iz Podgorice kriminalac: Đukanović i Vučić, Foto: BETAPHOTO/RCC/Ratka Babic/MO

Da li će se Srbija izviniti i ograditi od kritičkih izjava njenih zvaničnika, posebno ministra u tamošnjoj Vladi da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ”najveći kriminalac u Evropi”, znaće se kada na to budu spremni da govore sa najviših političkih adresa u toj državi.

Šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić i ambasador te države u Crnoj Gori Zoran Bingulac juče nijesu mogli da za “Vijesti” govore da li postoji spremnost za to, nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore pozvalo Bingulca na razgovor zbog “kontinuiranih, negativnih izjava srbijanskih zvaničnika o unutrašnjim pitanjima naše države, koja su kulminirala izjavom člana Vlade Srbije Nenada Popovića”.

Srbijanski ambasador juče ujutru je pozvan kod državnog sekretara MVP Zorana Jankovića, koji je ocijenio neprihvatljivim ocijene na račun Đukanovića koje, kako je objavljeno, nijesu na liniji dobrosusjedskih odnosa. Bingulac je primjedbe saslušao i kazao da će ih prenijeti zvaničnom Beogradu, saznaju “Vijesti”.

Iz kabineta šefa srbijanske diplomatije Ivice Dačića nijesu odgovorili na pitanje da li će se njihova Vlada ograditi od ocjena Popovića. Nekoliko bivših diplomata koje su “Vijesti” kontaktirale rekli su da ovo što se desilo nije spoljno-političko pitanje, već političko i da nijesu spremni da komentarišu moguće posljedice.

I bivši ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Lekić nije se upuštao u objašnjenje da li je iskazivanje nezadovoljstva ambasadoru Srbije nešto što može prerasti u ozbiljan diplomatsko-politički problem između dvije države.

U bliskoj prošlosti, čak ni u predreferendumskom periodu, iz Srbije nijesu stizale oštre i politički neprimjerene izjave na račun Đukanovića i vlasti u Podgorici.

Bivši ministar inostranih poslova Miodrag Lekić smatra da podizanjem tenzija sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i zvaničnim Beogradom, predsjednik Crne Gore već počeo kampanju za parlamentarne izbore naredne godine. On je upozrio da su medijska prepucavanja između Beograda i Podgorice “režirana sa oba dvora”.

“Đukanovićevo lansiranje i izbor nove teme označava početak kampanje za izbore 2020. i centralno pitanje te kampanje. Pošto je sve vrlo providno i agresivno, sa vidljivim udaljavanjem od realnog života i velikih problema u zemlji, uključujući i zaštitu privilegija familije Đukanović ne treba isključiti da se predsjednik države ipak preigrao u najnovijim kombinacijama”, kazao je predsjednik Demosa.

Nakon Đukanovićeve izjave da se SPC protivi predlogu Zakona o slobodi vjerospovijesti jer želi da sačuva ono što je otela od Crne Gore, uslijedili su novi napadi zvaničnika Srbije i SPC.

Potpredsjednica Vlade Srbije i član predsjedništva Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović poručila je da je svako širenje mržnje nedopustivo, posebno kad dolazi sa najviših državnih adresa i od ljudi koji bi profesionalno trebalo da budu predstavnici kulture dijaloga.

Nakon što je srbijanski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović dan ranije Đukanovića nazvao “najvećim kriminalcem u Evropi”, Bingulac je pozvan u crnogorski MVP. Oni su pozivali nekog stranog ambasadora na razgovor samo još kada je od srbijanskog tražen ulazak nadležnih organa Crne Gore u prostorije ambasade Srbije u Podgorici u skladu sa nacionalnom potjernicom raspisanom za Brankom Milić, optuženom u procesu “državni udar”.

Iz Nove srpske demokratije (Nova) pozvali su juče Bingulca da nastavi da brani srpski narod od, kako su kazali, antisrpske politike koju sprovodi Đukanović. Lekić smatra da je za odnose Srbije i Crne Gore u vrijeme Đukanovića i Aleksandra Vučića karakteristična lakoća kojom se odnosi proglašavaju “čas za najbolje u istoriji, čas za najgore moguće”.

“Treba li se podsjećati da su najbolji odnosi u posljednjih 20 godina proglašeni u periodu kada su Đukanovićeve službe uvezle u Crnu Goru Informer i Pink. Sada se valjda ulazi u neko novo poluvrijeme. Ako ovako nastave, sa oba dvora gledaćemo nastavak onog mučnog košarkaškog plejofa između Crvene Zvijezde i Budućnosti gdje se organizovano i pljivalo u širokom repertoaru svakavog prostakluka. Zato je bitno da građani u obje zemlje ne dozvole da budu manipulisani i uvučeni u ove opskurne igre, očigledno režirane sa dvora”, kazao je Lekić.

Generalni sekretar pokreta URA Mileta Radovanić kazao je da učestale političke “packe” koje vlasti Crne Gore i Srbije razmjenjuju sve više podsjećaju na koordinisani pingpong iz kojeg najveću štetu trpe građani.

Iz pokreta “Oduri se” pozvali su građane da ne upadaju u zamku “šovinističkog ludila i međusobne mržnje” koja se podstiče sa svih strana.

Zvekić: Politička situacija u regionu se pogoršala

Bivši ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama u Ženevi Uglješa Zvekić rekao je juče da je politička situacija u regionu nestabilna i da je gora u odnosu na prije nekoliko godina.

“Postoji velika doza nepovjerenja među upravljačkim grupama, koja remeti i borbu protiv organizovanog kriminala”, rekao je Zvekić, ekspert Globalne inicijative za transnacionalni organizovani kriminal.

On smatra da je to posljedica činjenice da nijesu riješeni etnički konflikti u ovom dijelu Evrope, koji sada podrivaju političku stabilnost.

Zvekić je govorio na okruglom stolu koju je organizovala Globalna inicijativa, čije je sjedište u Ženevi i crnogorski partner - MANS. Nedavno je objavljen izvještaj ove organizacije, za koji je Zvekić rekao da je plod dogovora sa Londonskog samita da se napravi ”osmatračnica za organizovani kriminal” na Balkanu.

U izvještaju GI navodi se da je, kako je prenio Zvekić, i dalje prisutan šverc droge i cigareta preko ovog područja. Zabilježeno je, kazao je, i veliko prisustvo pripadnika stranih kriminalnih grupa posljednjih godinu i po dana. “Kada su u pitanju sredstva krijumčarenja, koriste se magarci na takozvanim zelenim prelazima do malih aviona, koji su primjetni na relaciji Albanije i Italije. Neki kažu da će se to uskoro činiti dronovima”, naveo je.

MCP: Đukanovića pogrešno savjetovali

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) nije protiv donošenja novog zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali jeste protiv jednostranih aktivnosti crnogorskih vlasti po tom pitanju, saopšteno je iz MCP. Reagujući na Đukanovićeve izjave iz MCP su kazali da je bilo važno da predsjednik Crne Gore i Vlada sprovedu najšire moguće konsultacije o zakonu sa svim relevantnim subjektima.

“Đukanović zna da je zakon, takav kakav je sada, usmjeren protiv pravoslavne crkve. On ne zna i nijesu ga dobro savjetovali oni koji su ga slagali, pa on to ponovio, da crkva u Crnoj Gori, koju pogrešno naziva Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) nikad nije bila autokefalna, niti je ukinuta ukazom regenta Aleksandra Karađorđevića“, naveli su u MCP i istakli da je još manje tačan zaključak da je crkvena imovina bila državna.

Bonus video: