Razgovor Roćena i Deripaske: Tražio od Putinovog tajkuna da apeluje kod Amerikanaca za referendum

"Evropa nas neće da ostavi na miru. U najskorije vrijeme će nas žešće pritiskati. I sada hoće da na Crnu Goru, znaš da primijene to, znaš, poznato, kao za Kosovo: standardi, a potom status. Shvataš?"
27357 pregleda 15 komentar(a)
Pomogli referendum: Deripaska i Mank, Foto: Savo Prelević
Pomogli referendum: Deripaska i Mank, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.06.2019. 15:09h

U audio snimku, najvjerovatnije nastalom 2005. godine, razgovaraju Milan Roćen, tada u funkciji ambasadora Državne zajednice Srbije i Crna Gora u Moskvi i ruski milijarder Oleg Deripaska, nekadašnji kupac i vlasnik Kombinata aluminujuma u Podgorici, prenosi portal IN4S.

U navodnom razgovoru , Roćen izražava zabrinutost zbog pritiska Evrope na rukovodstvo Crne Gore.

Tadašnji ambasador SCG u Moskvi, moli ruskog tajkuna da iskorisi svoj uticaj na kanadskog milijardera Pitera Manka, kako bi on izlobirao odgovarajuće referendumske uslove kod Amerikanaca, odnosno Kontakt grupe..

Pogledajte transkript razgovora Roćena i Deripaske.

Roćen: – Alo…

Sekretarica: – Alo… Gospodin Roćen…

Roćen: – Da…

Sekretarica: – Oleg Vladimirovič. Sekundu. Povezaću Vas.

Deripaska: – Alo.

Roćen: – Zdravo, Oleg, zdravo, dragi moj.

Deripaska: – Zdravo, Milane.

Roćen: – Drago mi je da te čujem. Hvala… Znam šta se sve desilo kod vas.

Deripaska: – Da, da, da… (nerazumljivo)

Roćen: – Slušaj, bez tvog putovanja tamo, ja sam uvjeren da se ništa od toga tamo ne bi završilo.

Deripaska: – Dobro da se tako završilo.

Roćen: – Bogu hvala, što je ispalo sve tako. Slušaj, ne zovem te tim povodom, nego je juče Đukanović telefonirao meni, znaš…

Deripaska: – Da…

Roćen: – Vi ste razgovarali o našem zajedničkom drugu, Piteru Manku.

Deripaska: – Da…

Roćen: – On je zamolio… Znaš… Danas je sastanak Kontakt grupe u Londonu…

Deripaska: – Da…

Roćen: – I tamo se sastaju predstavnici svih zemalja, članica Kontakt grupe, Venecijanske komisije, OEBS-a i drugi… I Evropa nas neće da ostavi na miru. U najskorije vrijeme će nas žešće pritiskati. I sada hoće da na Crnu Goru, znaš da primijene to, znaš, poznato, kao za Kosovo: standardi, a potom status. Shvataš? I naprosto žele da nešto zasmetaju po pitanju referenduma. Jedini, ko tu može pomoći, ja sam juče bio u MID-u (Ministarstvo spoljnih poslova), tamo sa nekim mojim iz MID-a razgovarao, to mogu oni s druge strane okeana,

Deripaska: – Ko?

Roćen: – Amerikanci, znaš… Oni mogu, možda, pomoći u tome… Dakle, Đukanović mi je telefonirao juče i rekao da ste vi razgovarali o mogućem susretu s Piterom Mankom, ali je on zamolio, dok se to ne desi, možeš li mu ti telefonirati da bi on telefonirao nekome tamo u Vašingtonu, i iskoristio svoje veze, ili da popriča sa nekim tamo na tu temu, ili je Đukanović spreman da doleti na par sati u Vašington da se sretne sa nekim da bi objasnio našu poziciju u tom smislu, naprosto. I ako to tebi odgovara.

Deripaska: – Dobro, naši su se tamo već probudili, zar ne?

Roćen: – Ne znam, još je vjerovatno rano. Još je rano.

Deripaska: – Probaću, odradiću.

Roćen: – Ako je to izvodljivo. Đukanović, znači, u međuvremenu… (nerazumljivo) Hvala ti, dragi moj, izvini, praštaj što mi tebe ovako nešto stalno zivkamo… Znači, čekam da me nazoveš… Hvala… Sve najbolje… Do viđenja.

Bonus video: