"ZNAČAJNE PROMJENE ZASTARJELOG ZAKONODAVSTVA"

Venecijanska komisija pozitivno ocijenila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

Venecijanska komisija u svom mišljenju pozdravila "istinske napore crnogorskih vlasti" da novim zakonom bude zamijenjen zastarjeli Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine
30550 pregleda 287 komentar(a)
Sa plenarne sjednice Venecijanske komisije, Foto: Gov.me, Gov.me
Sa plenarne sjednice Venecijanske komisije, Foto: Gov.me, Gov.me
Ažurirano: 21.06.2019. 20:28h

Venecijanska komisija je usvojila, na današnjoj plenarnoj sjednici u Veneciji, pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst "donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva", saopšteno je iz Vlade.

Venecijanska komisija je u svom mišljenju pozdravila, kako je navedeno, "istinske napore crnogorskih vlasti" da novim zakonom bude zamijenjen zastarjeli Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine.

"Venecijanska komisija, takođe, ocjenjuje pozitivnim opredjeljenje da predloženim zakonom bude garantovana ne samo sloboda vjeroispovijesti, već i sloboda nereligijskih uvjerenja, pozdravljajući liberalan pristup u odredbama kojima se propisuje procedura registracije vjerskih zajednica, poštuje njihova autonomija i garantuju prava na vjersku pouku i osnivanje vjerskih škola", navodi se u saopštenju.

Dodaju da se u Mišljenju pozdravlja i zakonsko rješenje po kojem registracija vjerskih zajednica nije propisana kao obavezna.

"Pristup koji je zauzet u Predlogu zakona i koji su vlasti zauzele je dobrodošao. Pored toga, Venecijanska komisija naglašava da dobrovoljni karakter registracije ne znači da vjerske zajednice mogu djelovati izvan pravnog sistema. U modernim demokratijama, ustavna ograničenja ovlašćenja države nad vjerskim zajednicama ne mogu se smatrati preprekom za potvrđivanje autoriteta demokratske države. Vjerske zajednice se ne nalaze iznad ili izvan nacionalnog pravnog poretka: one imaju svoje mjesto - iako posebno, garantovano i zaštićeno posebnim temeljnim pravima - u okviru tog poretka", navodi se u dokumentu.

Komentarišući pitanje imovine vjerskih zajednica, Venecijanska komisija naglašava:

"Što se tiče važnog pitanja imovine vjerskih zajednica, Venecijanska komisija razumije zabrinutost crnogorskih vlasti u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rješavanja pitanja moguće nezakonite/zloupotrebom izvršene registracije na ime vjerskih zajednica tokom 1990-ih godina niza vjerskih objekata koji mogu biti dio kulturne baštine Crne Gore. Tim prije zato što država, prema članu 78. Ustava, ima dužnost da štiti prirodnu i kulturnu baštinu zemlje. Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rješenja predložena u ovom Predlogu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad hoc pravilima, specifičnim za ovu situaciju".

Iz Vlade ističu da je Venecijanska komisija ovim mišljenjem podržala njihovo ključno opredjeljenje da predloženim zakonom svakom građaninu Crne Gore bude garantovana sloboda da, po sopstvenoj savijesti, bude ili ne bude vjernik bilo koje vjeroispovijesti, afirmišući pravo države da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države.

"Delegacija Vlade Crne Gore koja je učestvovala u radu plenarne sjednice Venecijanske komisije, koju je predvodio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, izrazila je zahvalnost Venecijanskoj komisiji na datom stručnom mišljenju, saopštivši da će sugestije i preporuke za dalje unapređenje i preciziranje određenih zakonskih odredbi biti pažljivo razmotrene i inkorporirane u finalni tekst Predloga zakona koji će biti upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Preporučujemo za Vas