Milićević firmi "Mehanizacija i programat": Da li vas je stid da izvučete profit iz namještaljke po receptu iz "Limenke"?

"Cjelokupna javnost, kako u Nikšiću, tako i u Crnoj Gori, svjedok je da menadžment firme "Mehanizacija i programat" pokušava baciti prašinu u oči javnosti radi prikrivanja stvarnih razmjera afere "Gornja Zeta" koju smo otkrili, dokumentovali i razobličili, a čiji je akter upravo ova firma
3260 pregleda 1 komentar(a)
Milićević, Foto: Demokratska Crna Gora
Milićević, Foto: Demokratska Crna Gora

Menadžmentu firme "Mehanizacija i programat", a ne običnim, poštenim radnicima ove firme,ŽELIMO da postavimo sljedeće pitanje: da li vas je sramota da, u uslovima teške ekonomske i budžetske krize, zaradite preko sedam miliona eura novca građana bez kapi znoja i bez ijednog radnog sata? Da li vas je stid da izvučete profit iz namještaljke po receptu iz "Limenke", dok građani grcaju u dugovima?, saopštio je danas Mladen Milićević, član Izvršnog odbora Opštinskog odbora (OO) Demokratske Crne Gore Nikšić.

On je reagovao na saopštenje firme "Mehanizacija i programat" u kojoj se između ostalog navodi da predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović nema nikakve veze sa tom firmom.

"Cjelokupna javnost, kako u Nikšiću, tako i u Crnoj Gori, svjedok je da menadžment firme "Mehanizacija i programat" pokušava baciti prašinu u oči javnosti radi prikrivanja stvarnih razmjera afere "Gornja Zeta" koju smo otkrili, dokumentovali i razobličili, a čiji je akter upravo ova firma. Naravno da menadžent ove firme ne zna naše mlade i hrabre ljude, jer se ovi ne kreću u tajkunskim i protivpravnim krugovima, ali ćete ih dobro upoznati. Oni će nastaviti svakodnevno da razobličavaju bezakonje i zloupotrebe koje se žele svaliti na građane", istakao je Milićević.

On je dodao da firmi "Mehanizacija i programat" mora biti jasno da joj neće proći ukrivanje tragova.

"U vezi menadžmenta ove firme i menadžmenta Elektroprivrede Crne Gore krivica je zajednička, jer su u dilu sa unaprijed zacrtanim ciljem koji vješto kamufliraju. Taj cilj nije prevođenje Zete u Krupac, već prevođenje novca svih građana u tajkunski džep. Sve ste znali u pogledu neispunjenja zakonskih uslova za pristupanje ovom projektu. Znali ste da nema pozitivnog izvještaja na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu i znali ste da nema urbanističko-tehničkih uslova. Nemojte bacati prašinu u oči javnosti, jer su ovo osnovne pretpostavke bez kojih se ne može ni ući u cijelu priču. Jaka veza između ove dvije firme je Opštinski odbor DPS-a Nikšić u kojem sjede rukovodioci ove dvije firme. Takođe, jednako ste i kao EPCG kršili brojne ugovorne obaveze, a što je utvrđeno i presudom Privrednog suda", rekao je Milićević.

On je poručio i da firmi "Mehanizacija i programat" nije stalo do ugovora, već do unaprijed isplanirane unosne odštete, a o tome govori i to što ova firma nije ispunila tri bitne ugovorne obaveze nakon zaključenja ugovora, a koje je bila dužna da ispuni prije početka radova.

"Imenovanje glavnog inženjera izvođača; dostavljanje Projekta zaštite na radu; dostavljanje Projekta organizacije radova i dinamičkog plana svih aktivnosti, mehanizacije i radne snage). To je flagrantno kršenje ugovornih obaveza, a na koje ih EPCG nije ni upozorila, jer su, zna se, u dobro osmišljenom, ali sad već razobličenom dilu", rekao je Milićević.

Po njegovim riječima, to nije sve, već su kako tvrdi Demokrate došle do novih otkrića i saznanja.

"Naime, ova firma je navodima iz sopstvene tužbe obmanula i Privredni sud. Tako na 2 str. Presude Privrednog suda stoji: "Tužilac (Mehanizacija i programat) kao renomirana građevinska firma sa velikim radnim iskustvom u nadi da će početi sa izvođenjem ugovorenih radova nije ugovarala druge radove niti učestvovala na bilo kojem tenderu, zbog čega je pretrpjela posebnu štetu". Ovim su brutalno i krajnje smišljeno izigrali Privredni sud, ne bi li sebe predstavila kao žrtvu, a zapravo je kreator i korisnik dramatične otimačine novca svih građana. Još je frapantnije što EPCG nije upoznala Privredni sud sa brojnim javnim ugovorima o izvođenju građevinskih radova ove firme sa državom. A kako bi, kad su upravljači ovih preduzeća funkcioneri DPS-a, koji su sve izrežirali do tančina i odlučili da sve ostane u krugu sopstvene partije. Zato je naša dužnost da otkrijemo i objelodanimo sve ugovore o javnim nabavkama građevinskih radova koje je ova firma sklopila sa opštinom Nikšić u periodu neposredno nakon zaključenja ugovora, čime se obara kao neistinit njihov tužbeni navod da nijesu učestvovali na tenderima niti ugovarali druge radove", kazao je Milićević.

On je naveo da je tako "Mehanizacija i programat" u roku od godinu dana od zaključenja ugovora o prevođenju Zete u Krupac učestvovala na pet tendera i zaključila svih pet ugovora sa Opštinom Nikšić o izvođenju raznih građevinskih radova u ukupnom iznosu 1.196.433 eura bez PDV-a.

"To su sljedeći ugovori:

1. Ugovor o izvođenju radova na modernizaciji lokalnih puteva u Opštini Nikšić od 17.10.2016. godine

2. Ugovor o izvođenju radova na izvođenju radova na asfaltiranju saobraćajnica na teritoriji Opštine Nikšić od 22.02.2017. godine

3. Ugovor o izvođenju radova po partijama-Partija 2: Izvođenje Građevinskih radova u oblasti niskogradnje od 22.02.2017. godine

4. Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji Trga Slobode; Popločavanje, od 21.07.2017. godine

5. Ugovor o izvođenju radova na modernizaciji lokalnih puteva u Opštini Nikšić od 23.10.2017. godine

Ovim se jasno dokazuje da su skandalozno obmanuli Privredni sud navodeći da nijesu učestvovali na bilo kojim tenderima niti ugovarali druge radove. Jasna i brutalna neistina, a dobro se zna da ko krade taj i govori neistine i obrnuto. Maske su pale. Od prvog dana smo tvrdili da im stvarni cilj nije bio prevođenje Zete u Krupac niti realizacija ugovora, već nova prevara i pljačka koju će platiti građani. Ovim je to u potpunosti razobličeno", poručio je Milićević.

On je kazao i da je posebno interesantno da je ova firma jedina sa kojom je Opština Nikšić zaključivala ugovore o javnim nabavkama u vezi lokalne putne infrastrukture, iako su imali ponude koje su čak bile drastično jeftinije.

"Jasno je da nijesu htjeli da se iko umiješa u njihov podli plan monopolizacije i kartelizacije tržišta. Pošto je ova firma rekla da nas za bilo koju informaciju čekaju otvorena vrata, pitamo ih: da li je u vašoj firmi zaposlena Lidija Grbović, supruga Veselina Grbovića, predsjednika Opštine Nikšić, koji je sa vama u ime Opštine Nikšić zaključivao ove i brojne druge ugovore? Da li je i u kom periodu bila zaposlena pomenuta gospođa u vašoj firmi? Ta činjenica je od značaja za utvrđivanja eventualnog konflikt interesa u svijetlu Zakona o javnim nabavkama, s obzirom na to da je on u svom imovinskom kartonu iz 2015. godine naveo da ona radi u vašoj firmi. Na kraju, odgovorite da li ste spremni da objavite vlasničke papire u vezi ofšor firme ,,Urende limited” sa Gibraltara koja ima 66,31% procenata vlasništva nad vašom firmom? O kredibilitetu ove firme najbolje govori činjenica da je veliki dio kapitalne opreme morala kupovati u aprilu i julu 2017. godine, iako su trebali započeti radove još u oktobru 2016 godine", zaključio je Milićević.

Bonus video: