"PUNO RAZLOGA DA BUDEMO ZADOVOLJNI"

Vlada: Venecijanska komisija u svoje mišljenje uvrstila naše pravno obrazloženje

"Vjerujemo da objava ovog važnog dokumenta treba da označi prekid javne kampanje koja se vodi protiv Predloga zakona i povratak na argumentovani stručni dijalog u cilju donošenja dobrog i pravednog zakona u korist svih građana Crne Gore", saošteno je iz Vlade
5584 pregleda 21 komentar(a)
Venecijanska komisija
Venecijanska komisija

Vlada Crne Gore mišljenje Venecijanske komisije smatra veoma pozitivnim, jer je sa najviše evropske stručne adrese nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Iz Vlade tvrde na navodi Mitropolije crnogorsko-primorske nisu tačni i da Vlada nije planirala "jednostrano preknjižavanje crkava" i da je Venecijanska komisija svojim mišljenjem navodno osujetila tu namjeru Vlade, jer odredbe Predloga zakona o državnoj imovini nije podržala "na način na koji je željela, predlagala i očekivala vlada".

"Istina je upravo suprotna – Venecijanska komisija je u svoje finalno mišljenje uvrstila upravo obrazloženje zakonske procedure za utvrđivanje imovinskih prava koje je članovima Venecijanske komisije zvanično dostavila Vlada Crne Gore nekoliko dana prije održavanja plenarne sjednice", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su dodali da svi članovi kojima je Vlada dostavila obrazloženje mogu da potvrde da je formulacija iz tog obrazloženja prihvaćena i integralno uvrštena u Mišljenje Venecijanske komisije. "Vlada ima puno razloga da bude zadovoljna ovom preporukom Venecijanske komisije, jer je formulaciju preporuke sama predložila, a članovi Venecijanske komisije je gotovo jednoglasno prihvatili".

"Zbog toga, želimo još jednom da razuvjerimo predstavnike MCP i sve one koje je agresivna kampanja protiv Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti navela na pogrešan zaključak – nema i ne može biti govora o bilo kakvoj namjeri Vlade da jednostrano preknjižava ili oduzima crkve – ako postoji bilo kakav imovinski spor u pogledu vjerskih objekata, on će biti rješavan primjenom važećih zakona, kao i u slučaju svih drugih imovinskih sporova", saopšteno je iz Vlade.

Poručuju da su spremni da uvaže preporuke iz Mišljenja VK i navode da im ni najmanje ne smeta ako ga MPC sada doživljava kao poželjno i prihvatljivo. "Naprotiv, veoma je dobro da upravo stručno mišljenje tijela koje je najviši evropski autoritet za pitanja demokratije i ljudskih prava bude tačka približavanja stavova o ovom važnom društvenom pitanju".

"Vjerujemo da objava ovog važnog dokumenta treba da označi prekid javne kampanje koja se vodi protiv Predloga zakona i povratak na argumentovani stručni dijalog u cilju donošenja dobrog i pravednog zakona u korist svih građana Crne Gore", zaključuje se u Vladinom saopštenju.