Darmanović i Santos Silva: Crna Gora i Portugal savezničke države posvećene snaženju odnosa

286 pregleda 1 komentar(a)
Darmanović i Santos Silva, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Darmanović i Santos Silva, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Nastavak procesa proširenja i učvrščivanje kredibilnosti evropske perspektive Zapadnog Balkana u interesu je stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta regiona, ali i Evrope u cjelini, istaknuto je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića i ministra vanjskih poslova Republike Portugal Augusta Santosa Silve.

“Crna Gora i Portugal njeguju prijateljske i savezničke odnose, te današnji razgovori predstavljaju potvrdu nastojanja da intenziviramo politički dijalog na najvišem nivou i dodatno osnažimo našu međudržavnu saradnju”, kazao je šef crnogorske diplomatije, i izrazio zahvalnost na čvrstoj portugalskoj podršci ostvarivanju strateških vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je posebno naglasio važnost ekspertske i tehničke pomoći Portugala u procesu pristupanja Evropskoj uniji, u prvom redu kroz realizaciju projekata u okviru Taiex instrumenta.

,,Naše decidno opredjeljenje u pravcu integracije u porodicu najrazvijenijih evropskih demokratija od ključne je važnosti za efikasno ispunjavanje obaveza iz pregovaračke agende i unutrašnje reformske aktivnosti, koje daju rezultate u formi definisanja funkcionalnog pravnog poretka i izraženog ekonomskog napretka.”

U saopštenju se dodaje da je Santos Silva istakao da proces evropske integracije i članstvo u Evropskoj uniji doprinosi političkoj stabilnosti i socio-ekonomskom progresu, naglasivši da Portugal podržava nastavak proširenja, uz kontinuirano usvajanje standarda i pravno-normativne regulative od strane država kandidata.

Dodao je da se proces proširenja i unutrašnje reforme Evropske unije može sprovoditi paralelno, te, u tom kontekstu, ukazao na važnost intenziviranja pregovaračkog procesa Crne Gore i napretka u procesu pristupanja Uniji.

"Šefovi diplomatija dviju država su se saglasili da je u narednom periodu potrebno posebnu pažnju usmjeriti na razmatranje modela razvoja privredne saradnje. Takođe, ukazali su da postoji prostor za dodatno proširivanje saradnje između dva ministarstva vanjskih poslova kroz organizovanje bilateralnih političkih konsutacija, kao i sveukupnih crnogorsko-portugalskih veza, naročito u oblastima nauke, obrazovanja i kulture", zaključuje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Bonus video: