Stojanović zvanično nezavisni odbornik, iako nije napustio DPS

“Ubijeđen sam da ste upoznati da ovo nije jedinstven slučaj u našem parlamentu, već praksa koja je zastupljena kako u državnom parlamentu Crne Gore, tako i šire”, saopštio je Marjan Stojanović “Vijestima”. Od nezavisnosti, ni u jednom sazivu crnogorskog parlamenta nije bilo slučajeva da je neki poslanik napustio poslanički klub, a ne i partiju
11812 pregleda 4 komentar(a)
Kaže da je napustio Klub odbornika da bi odblokirao rad lokalnog  parlamenta: Stojanović (prvi red, prvi slijeva) na izbornoj konferenciji DPS-a, Foto: DPS
Kaže da je napustio Klub odbornika da bi odblokirao rad lokalnog parlamenta: Stojanović (prvi red, prvi slijeva) na izbornoj konferenciji DPS-a, Foto: DPS
Ažurirano: 26.06.2019. 09:02h

Demokratska partija socijalista (DPS) ima nezavisnog odbornika koji je član njihove partije. Tako bi se mogao sumirati status odbornika u Skupštini Prijestonice Cetinje Marjana Stojanovića koji je u januaru napustio odbornički klub najjače partije u lokalnom parlamentu, ali ne i samu partiju.

Stojanović je u nedjelju, na izbornoj konferenciji DPS-a na Cetinju bio delegat, o čemu svjedoče i fotografije sa tog događaja objavljene na zvaničnom sajtu vladajuće partije, iako je “nezavisni odbornik”.

Stojanović je klub odbornika napustio kako bi ušao u lokalni Odbor za finansije umjesto nezavisnog odbornika Ivana Ivanovića jer u njega nije mogao biti izabran kao predstavnik DPS-a. Ivanović, koji je istupio iz Socijaldemokrata (SD) nije dolazio na sjednice Odbora za finansije pa to tijelo lokalnog parlamenta nije moglo funkcionisati.

Posljedica blokade rada Odbora za finansije bila je odluka o Privremenom finansiranju Prijestonice koju je krajem prošle godine donio gradonačelnik Aleksandar Kašćelan, jer to tijelo nije moglo održati sjednicu na kojoj bi raspravljali o budžetu za ovu godinu. Bez rasprave na Odboru za finansije, ni Skupština Prijestonice nije mogla raspravljati o Budžetu za 2019. i usvojiti ga. Blokada je riješena Marjanovićevim napuštanjem odborničkog kluba DPS-a, sticanjem statusa nezavisnog odbornika i njegovim izborom u Odbor za finansije. Stojanović je juče “Vijestima” objasnio da nikada nije napuštao DPS i da je učestvovao u partijskim aktivnostima partije koju predvodi Milo Đukanović.

“Članstvo u okviru Kluba odbornika i članstvo u partiji nije isto. Shodno poslovniku Skupštine Prijestonice pruža se mogućnost bilo kojem odborniku, nezavisno od toga kojoj partiji pripada, da formira novi klub, bez napuštanja ili mijenjanja iste”, kazao je Stojanović. Samim tim, dodao je on, usljed opstrukcije rada Skupštine, a, kako navodi, cijeneći interese Prijestonice, njegovim napuštanjem kluba odbornika DPS-a pružena je podrška koalicionom partneru, SD-u, kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje lokalnog parlamenta. “Ubijeđen sam da ste upoznati da ovo nije jedinstven slučaj u našem parlamentu, već praksa koja je zastupljena kako u državnom parlamentu Crne Gore, tako i šire”, saopštio je Stojanović “Vijestima”.

Od povratka nezavisnosti, ni u jednom sazivu crnogorskog parlamenta nije bilo slučajeva da je neki poslanik napustio poslanički klub, a ne i partiju.

Stojanović je, kako stoji na sajtu vladajuće partije, predsjednik Savjeta mladih DPS Cetinje, član OO DPS Cetinje i zaposlen u Službi gradonačelnika Cetinja gdje radi kao samostalni savjetnik za razvojne projekte.

Bonus video: