PEROVIĆ, SAMARDŽIĆ I KOVAČEVIĆ PORUČILI

"Sjednica sazvane od strane neovlašćenog lica ne može proizvoditi pravne posljedice"

"Podsjećamo da je Zakonom o lokalnoj samoupravi Predsjednica SO Kotor ovlašćena da sazove sjednicu Skupštine, kao i da je Upravni sud potvrdio ovakva stanovišta svojom presudom kojom je poništio Odluku o prestanku mandata Predsjednika Opštine Kotor"
1631 pregleda 3 komentar(a)
Sjednica SO Kotor (arhiva)
Sjednica SO Kotor (arhiva)

Po Zakonu o lokalnoj samoupravi i propisima SO Kotor nije postojala mogućnost da podnosioci zahtjeva za sazivanje sjednice SO sazovu sjednicu, nakon što je to u zakonom propisanom roku prethodno učinila Predsjednica SO Kotor, pa se svako drugo sazivanje od strane neovlašćenog lica mora smatrati nezakonitim postupanjem i kao takvo ne može proizvoditi nikakve pravne posljedice, saopštili su danas predsjednica SO Kotor, Dragica Perović, predsjednik OO PZP Kotor Milvoje Mišo Samardžić i predsjednik OO DNP Kotor Branko Kovačević.

Oni su istakli da je politička situaija u Kotoru ponovo predmet interesovanje nakon "nezakonitog pokušaja sazivanja i održavanja dvije sjednice SO Kotor od strane neovlašćenog lica".

"Podsjećamo da je Zakonom o lokalnoj samoupravi Predsjednica SO Kotor ovlašćena da sazove sjednicu Skupštine, kao i da je Upravni sud potvrdio ovakva stanovišta svojom presudom kojom je poništio Odluku o prestanku mandata Predsjednika Opštine Kotor".

"Predsjednica SO Kotor, na zahtjev grupe odbornika podnesenog dana 13.06.2019. godine, dana 25.06.2019. godine, za 10.07.2019. godine u 12 časova sazvala je XXI sjednicu SO Kotor sa predloženim dnevnim redom: Predlog odluke o razrješenju Predsjednice SO Kotor. Naznačenu XXI sjednicu SO Kotor, Predsjednica SO sazvala je u svemu saglasno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta opštine Kotor i odredbama Poslovnika SO Kotor", podsjetili su u zajedničkom saopštenju Perović, Samardžić i Kovačević.

"Samim tim, nije postojala na Zakonu o lokalnoj samoupravi i propisima SO Kotor zasnovana mogućnost da podnosioci zahtjeva za sazivanje sjednice SO, sazovu XXI sjednicu SO, nakon što je to u zakonom propisanom roku prethodno učinila Predsjednica SO Kotor, pa se svako drugo sazivanje od strane neovlašćenog lica mora smatrati nezakonitim postupanjem i kao takvo ne može proizvoditi nikakve pravne posljedice", dodaje se u saopštenju.

Kako su poručili, obraćanjem žele da se javno pridruže pozivu predsjednika opštine Vladimira Jokića Vladi Crne Gore, da u skladu sa zakonom donese odluku o raspuštanju SO Kotor, "da se vrate mandati građanima kako bi se spriječilo nezakonito djelovanje grupe odbornika"

"Podvlačimo da ovaj poziv nije u svrhu očuvanja vlasti i funkcije bilo kog javnog funkcionera opštine Kotor, već naprotiv, poziv da se u skladu sa zakonom trajanje istih skrati i mandat vrati građanima Kotora kako bi mogli da odluče o daljoj političkoj sudbini Grada I Opštinu Kotor vrate u legalne tokove.

Svako drugačije činjenje ili nečinjenje Vlade Crne Gore biće u svrhu i predstavljaće legitimisanje neskrivene političke korupcije i beskrupuloznog gaženja ustavno-pravnog poretka kao metoda preuzimanja i formiranja vlasti mimo izborne volje, a na štetu javnog interesa i interesa i prava lokalnog stanovništva", zaključuje se u zajedničkom saopštenju Perovićeve, Samardžića i Kovačevića.