Marković: Žalite za izgubljenim referendumom, ali zaboravite vraćanje CG pod tuđe skute

Premijer Duško Marković odgovara na pitanja poslaničkih klubova
23026 pregleda 89 komentar(a)
Marković u parlamentu, Foto: Vlada CG
Marković u parlamentu, Foto: Vlada CG
Ažurirano: 26.06.2019. 14:29h

Premijer Duško Marković kazao je da nema nikakvih elemenata koji bi promijenili opštu sliku referenduma o obnovi državne nezavisnosti Crne Gore, „kao svijetlog čina i pregnuća za svaki primjer kada su građani mudro, sa olovkom u ruci izglasali i potvrdili svoju državu“.

„Da danas neko inicira pitanje referenduma o državnom statusu Crne Gore, pod uslovom da takva besmislena inicijativa iopšte ima neku prođu, uslov međunarodne zajednice morao bi biti formulisan po istom modelu i sa novim cenzusom, najmanje do 10 odsto više, dakle, censuzom 65 odsto za neku drugačiju odluku“, rekao je Marković.

On je to saopštio odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića kako komentariše direktni uticaj inostranih elemenata na postupak i ishod referenduma za otcjepljenje Crne Gore od Srbije, koji je potvrđen objavljenim transkriptom razgovora između Milana Roćena i Olega Deripaske 2005. godine.

"Imate pravo da žalite za izgubljenim referendumom, ali sumnje u obnovu crnogorske nezavisnosti i priželjkivanje vraćanja Crne Gore pod tuđe skute – zaboravite za sva vremena", kazao je premijer.

Marković je istakao da su težak put prešli da bi dopustili bilo kome da ruši i ugrožava državu, te zato ne nasijeda na provokacije o očigledno nezakonito snimljenim razgovorima, koji nijesu validni bilo gdje.

Knežević je kazao da se u "DPS-ovsko-dukljanskim-separatnim krugovima" govori da je Marković, kao nekadašnji šef ANB-a i koordinator svih službi bezbjednosti objavio razgovore između Milana Roćena, Olega Deripaske i Mila Đukanovića.

"Jer su u toku kongresne aktivnosti od Mila Đukanovića, koje imaju za cilj da politički reanimiraju Filipa Vujanovića, da ga dovedu na vašu poziciju ili čak na poziciju predsjednika DPS-a i da mu navodno vraćate ono što je on organizovao proteste na Žabljaku protiv vas kada se planirala izgradnja rizorta na Crnom jezeru".

On je rekao da je zabrinjavajuće da je objavljivanjem ovih razgovora Milana Roćena nedvosmisleno dokazano da je "takozvana crnogorska nezavisnost izdejstvovana klasičnim mitom, korupcijom, potkupljivanjem i krađom":

"Sad imamo neoboriv dokaz da ste upravo vi služili interesima nekoliko država i da ste preklinjali Deripasku da vam pomogne u potkupljivanju članova kontakt grupe i Venecijanske komisije, kako bi stvorili privatnu državu".

On je ocijenio da je crnogorska nezavisnost obezbijeđena kroz žestok inostrani uticaj Rusa, Amerikanaca i nomenklatura bezbjednosnosnih iz Zapadne Evrope.

Knežević je pitao da li objavljivanjem telefonskih razgovora ima dovoljno dokaza da SDT Milivoje Katnić sasluša "djadju Roćena", zato što je kao ambasador državne zajednice otvoreno radio protiv iste te države, protiv Srba i srpskog naroda u Crnoj Gori i protiv Mila Đukanovića zbog organizovanog kriminalnog udruživanja, veleizdaje, davanja mita...

Marković je šaljivo odgovorio da je zatečen i destabilizovan, jer je Knežević saopštio "nešto za šta je mislio da samo on zna i niko drugi u državi".

Bonus video: