Marković: Ne stagniramo, već smo na čelu u pregovorima sa EU

„Izvještaj EK ne doživljavamo ni najmanje kao neku osudu ili nazadovanje, već kao partnerstvo. Mi u Vladi čitamo sve, ne biramo šta nam se sviđa, a šta ne. Svjesni smo nedostataka“, rekao je Marković
1466 pregleda 6 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora ne stagnira u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), već je na čelu tog procesa, poručio je premijer Duško Marković.

On je to kazao u Parlametnu odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića šta će Vlada uraditi kako bi zaustavila negativne trendove u borbi protiv korupcije, vladavini prava i slobode medija, koje je u posljednjem izvještaju o napretku, posebno istakla Evropska komisija (EK).

Marković je naveo da izvještaj EK nije negativan i ne ukazuje na stagnaciju, kao i da se Crna Gora i dalje nalazi na poziciji predvodnika procesa evropskih integracija.

„Izvještaj EK ne doživljavamo ni najmanje kao neku osudu ili nazadovanje, već kao partnerstvo. Mi u Vladi čitamo sve, ne biramo šta nam se sviđa, a šta ne. Svjesni smo nedostataka“, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, za razliku od prošlogodišnjeg Izvještaja, nema nazadovanja ni u jednoj oblasti.

„Ukazuje se da u nekima nema napretka, ali je u većini oblasti potrebno objektivno analizirati sve ono što se konstatuje, jer pokazuje posvećen rad i napore koji se ulažu. A oni nijesu zanemarljivi“, kazao je Marković.

Predsjednik Vlade je rekao da je značajna odgovornost na vlasti, koju u političkim debatama najčešće vide kao Vladu, ali da se Izvještaj EK odnosi na sve grane vlasti.

On je naglasio da se ocjene iz Izvještaja EK odnose umnogome i na one koji vrše i sudsku i zakonodavnu vlast.

“Ta odgovornost prevazilazi granice odgovornosti samo Vlade ili vladajuće koalicije”, istakao je Marković.

Marković je naglasio da je potrebna konstruktivna kritika od opozicije, a ne samo nihilistički pogled na stvari i poručio da neće odustati od poziva svim političkim akterima i činiocima društva da zajedno rade na unaprjeđenju društva.

Perspektivu Crne Gore, kako je naveo, potrebno je staviti u realan kontekst.

„Crna Gora će u EU ući sa svim svojim potencijalom. Crna Gora će u EU unijeti profesionalni Javni servis i ukupan društveni potencijal“, naglasio je Marković.

Premijer je, govoreći o izazovu korupcije, rekao da Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ima dobar bilans rezultata i da je to saopštio crnogorskim evropskim partnerima.

„Uspjeli smo da dođemo do stanja kada korupcija nije na nivou na kojem je bila, a bilo je toga u slabim i uništenim institucijama, kao posljedica nedavne prošlosti čitavog regiona“, dodao je premijer.

Kako je naveo, crnogorskim evropskim partnerima saopštio je ranije da je jedino sa čim nije saglasan u izvještaju ocjena o svuda rasprostranjenoj korupciji.

„Odgovorno tvrdim da to nije precizna ocjena i uvjeren sam da ćemo to moći da pokažemo našim evropskim partnerima, jer mi nijesmo neodgovorni prema tom pitanju, niti prema našoj saradnji. Korupcija nije na nivou na kom je ranije bila“, kazao je Marković.

Kako je naveo, u izvještaju se konstatuje nivo spremnosti, koji nije veliki, ali postoji, kao i dobri rezultati u borbi protiv visoke korupcije.

„Ne očekujete valjda da Crna Gora, koja je u procesu reformi, bude na nivou nekih razvijenih zemalja koje se i same suočavaju sa fenomenima te vrste“, dodao je Marković.

On je istakao da je važno da država i dalje predano radi, ohrabri institucije i pojedince i dođe do nivoa koji je zadovoljavajući za bolji život građana.

„Vjerujem da jesmo na tom putu, uostalom o tome govore i zvanični podaci“, dodao je Marković.

On je naglasio da u mandatu ove Vlade nije bilo nijedne korupcionaške afere.

Govoreći o izvještaju Komisije za ispitivanje napade na novinare, Marković je naveo da Vlada taj izvještaj ne usvaja, već se samo upoznaje sa njim.

„To nijesu Vladini zaključci i ocjene, nego same Komisije koja je nazavisna“, istakao je on.

Bonus video: