Marković: Predsjednik Srbije i crkveni velikodstojnici pričali, a nijesu ni pročitali Zakon

Marković je kazao i da se nada da će se do kraja jula Zakon o slobodi vjeroispovijesti naći pred poslanicima
18393 pregleda 68 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 26.06.2019. 16:42h

Premijer Duško Marković kazao je danas u Skupštini Crne Goreda su o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti sedmicama pričali ljudi koji ga nijesu pročitali.

“Iz Srbije najveći zvaničnici, uključujući i predsjednika države (Aleksandar Vučić), koji ga nije pročitao. Crkveni vjerodostojnici pročitali ga nijesu. Oni koji su se bavili tim zakonom pročitali ga nijesu”, istakao je Marković na premijerskom satu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas danas da će se tek kad dobije punu pravnu analizu izjasniti o mišljenju Venecijanske komisije Savjeta Evrope o predlogu Vlade Crne Gore o Zakonu o slobodi vjeroispovesti.

Marković je kazao i da se nada da će se do kraja jula Zakon o slobodi vjeroispovijesti naći pred poslanicima.

"Za dobro države da se razlike u Crnoj Gori smanje, a ne da se podstiču. Ne može o tom zakonu objektivno govoriti vjerska struktura koja ne priznaje Crnu Goru, koja je bila protiv referenduma, koja je bila protiv NATO-a, protiv Evrpske unije i koja je protiv svakog našeg evropskog iskoraka", ocijenio je Marković u Skupštini.

Premijer je istakao da o tom zakonu ne može da govori vjerska organizacija koja nije podnijela nijedan ili možda jedan zahtjev da gradi svoje vjerske objekte u skladu sa zakonom i pravnim sistemom države, "nego to rade po noći i pod reflektorima":

"Da li treba da imamo razumijevanja za takav pristup? Ne. Mi ga nećemo imati, kako god to spinovali".

On je kazao da je Venecijanska komisija potvrdila kvalitet ovog zakona i dala za pravo državi da ovo pitanje uradi na ovakav način i sugerisala šta "treba da popravimo u ovom Zakonu".

"I popravićemo i imaćemo ga ovdje u Parlamentu, nadam se do kraja jula", rekao je Marković.

Bonus video: