PREMIJER O UVALI VALDANOS

Marković: Pojedini kažu da su za očuvanje maslinjaka, a bespravno podižu objekte

Predsjednik Vlade je kazao da je samo u aprilu ove godine identifikovano 15 lica koja su nelegalno gradila ili grade na lokaciji maslinjaka
2443 pregleda 2 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je danas u Parlamentu da je Vlada zbog okolnosti koje postoje u Opštini Ulcinj i svjesna značaja tog grada za turizam i privredu Crne Gore insistirala da prvi planski dokument koji je usvojen u mandatu ove Vlade bude upravo Prostorno-urbanistički plan Opštine Ulcinj, ali i da "pojedinci imaju dvostruki aršine".

"Deklarativno se zalažu za očuvanje maslinjaka u Valdanosu, a istovremeno bespravno podižu objekte radi biznisa, imovinskog interesa, ili ličnog komfora", kazao je Marković.

Odgovarajući na pitanje Kluba poslanika Bošnjačke stranke, koalicije „Shqiptaret te vendosur – Albanci odlučno” – Forca, DUA i AA i Hrvatske građanske inicijative dokle se stiglo sa postupkom povraćaja imovine vlasnicima u uvali Valdanos, premijer je rekao da su stavljena van snage planska rješenja koja su predviđala izgradnju velikih turističkih kapaciteta, kojima se oštro protivila lokalna zajednica, a onda je upravo na lokalitetu Valdanos u potpunosti zabranjena izgradnja stambenih i turističkih objekata – te je ovaj prostor rezervisan isključivo za potrebe maslinarstva i u manjem dijelu sporta i rekreacije.

„Imam potrebu da saopštim podatak da je samo u aprilu ove godine identifikovano 15 lica koja su nelegalno gradila ili grade na lokaciji maslinjaka. U pitanju su različite kuće za odmor, eko sela, kampovi – sve ono što je sada zabranjeno na tom lokalitetu i čemu se protivila lokalna zajednica u vrijeme kada je takve planove iskazivala država. Sa druge strane, što me posebno zabrinjava, obaviješten sam da adekvatna asistencija i podrša lokalne samouprave izostaje. Znate da ne bježim od odgovornosti – ali dajte da je onda svi prihvatimo i odgovaramo za dio svoje nadležnosti. I, ukoliko smo zajedno na ovom zadatku, da svi nešto i preduzmemo. Ali ne mogu ni pojedinci imati dvostruke aršine. Ne možemo se deklarativno zalagati za očuvanje maslinade u Valdanosu, koja je složićemo se, simbol ulcinjskog kraja, a onda bespravno podizati objekte radi biznisa, imovinskog interesa, ili ličnog komfora. Osamnaest hiljada stabala stoljetnih maslina u Valdanosu su opšte i trajno dobro koje će prevazići i nadživjeti našu generaciju, kao što je i prethodne. Zato smo obavezni da je zaštitimo od svih oblika devastacije. I država će ostati odlučna u namjeri da prostor maslinjaka u Valdanosu sačuva i koristiće sva zakonom propisana sredstva da se počinioci kazne i zaustavi devastacija prostora“, rekao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika i potpredsjednika Skupštine Crne Gore Gencija Nimabbegua.

Preporučujemo za Vas