Đukanović: Presudna podrška i pomoć SAD u ispunjavanju standarda

Đukanović se na prijemu zahvalio američkim partnerima na ukupnoj podršci reformskim procesima u Crnoj Gori
7541 pregleda 33 komentar(a)
Đukanović sa američkom ambasadorkom u Crnoj Gori, Foto: Filip Roganović
Đukanović sa američkom ambasadorkom u Crnoj Gori, Foto: Filip Roganović

Na čvrstim istorijskim temeljima posljednjih decenija izgradili smo snažno partnerstvo sa Amerikom, poručio je Milo Đukanović, koji je bio počasni gost na prijemu povodom 4. jula - Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Đukanović se u govoru osvrnuo na istorijska dešavanja i zvanične odnose Crne Gore i Amerike.

"Vašington je u najvećoj mjeri pružao snažnu podršku našim strateškim odlukama kojima je trasiran kurs demokratskog razvoja i evropski i evroatlantski put Crne Gore. SAD su bile među prvim zemljama koje su priznale rezultate referenduma o nezavisnosti 2006. godine, a ubrzo nakon toga uspostavljeni su i diplomatski odnosi. Presudna je bila podrška i pomoć SAD u ispunjavanju visokih standarda u procesu evroatlantske integracije što nas je kvalifikovalo za članstvo u NATO prije dvije godine, učvrstilo važnost istorijskog čina obnove državnosti, i otvorilo novu perspektivu za razvoj crnogorskog društva", poručio je Đukanović.

On je naveo da se taj odnos nastavlja i danas u Alijansi, uključujući i međunarodne misije od Avganistana do Kosova.

"Odgovore na savremene izazove i prijetnje tražimo zajedno, ravnopravno dijeleći teret, bez obzira na veličinu i kapacitete. Prije svega kroz NATO, koji se tokom proteklih sedam decenija potvrdio kao najvažniji globalni političko-vojni savez, u kom Amerika ima vodeću ulogu među ravnopravnim članicama. Kao što ima i posebnu odgovornost za očuvanje tekovina evroatlantizma koje su donijele benefite cijelom svijetu."

Đukanović se na prijemu zahvalio američkim partnerima na ukupnoj podršci reformskim procesima u Crnoj Gori, u cilju unapređenja demokratije, vladavine prava, slobode medija i drugih demokratskih postulata...

"Mi ostajemo posvećen promoter zapadnih vrijednosti, fokusirani na dostizanje standarda savremenih demokratskih društava, na očuvanje multietničnosti i multikulturalnosti naše zajednice, i unapređenje kvaliteta života naših građana, što će Crnu Goru kvalifikovati da bude prva sledeća članica EU kad se za to stvore uslovi", naveo je predsjednik Crne Gore.

Bonus video: