Vujanović na svoju ruku predstavlja Crnu Goru u Kini

Bivši predsjednik Filip Vujanović dva puta boravio na Dalekom istoku o trošku domaćina, avionske karte platili građani Crne Gore
15800 pregleda 21 komentar(a)
Vujanović, Foto: Savo Prelević
Vujanović, Foto: Savo Prelević

Bivši i počasni predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dva puta je za mjesec predstavljao Crnu Goru na samitima u Kini, mimo Vlade i i predsjedništva države.

Karte do Šangaja za Vujanovića platili su poreski obveznici.

Vujanović je u Kini boravio od 6. do 12. juna, gdje je između ostalog bio počasni gost Samita Kine i ambasadora država Centralne i Jugoistočne Evrope u organizaciji grada Dalijana, na samitu koji je, kako se navodi, afirmisao saradnju na lokalnom i regionalnom nivou u okviru Mehanizma saradnje 17+1.

Crnu Goru je, zvanično, na Samitu predstavljao ambasador Crne Gore u Kini Darko Pajović.

Vujanović je u utorak učestovao na sastanku visokog nivoa koji je organizovan u Pekingu od Kineskog narodnog instituta za vanjske poslove i Nizami Ganjavi međunarodnog instituta iz Azerbejdžana. Govorio je na panelu posvećenom odnosu Kine i Evrope i “Inicijativi 17+1” u okviru Inicijative “Pojasa i puta”.

“Vijestima” iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) nije zvanično odgovoreno da li oni imaju veze sa odlaskom Vujanovića u Kinu i koji je cilj posjete.

“Vijesti” su u Vladi nezvanično saznale da MVP nema nikakve veze sa putovanjima bivšeg predsjednika, kao ni ambasada Crne Gore u Kini.

Iz kancelarije počasnog predsjednika “Vijestima” su kazali da je Vujanović na oba skupa govorio kao počasni gost.

“I ovi govori i aktivnosti su objavljene na njegovom sajtu a dio toga je medijski prezentiran u Crnoj Gori”, saopšteno je “Vijestima” iz Vujanovićeve kancelarije.

Troškove boravka za bivšeg predsjednika i administrativno tehničkog službenika, navode, snosio je domaćin, osim avionskih karata do Šangaja i nazad koji su plaćeni iz tekućeg budžeta bivšeg predsjednika.

Na zvaničnom sajtu Vujanovića, koji je predsjednik Crne Gore bio tri puta zaredom, navode da je 12. juna, na izuzetno posjećenoj konferenciji sa više od 100 predstavnika administracije i privrednika iz DaliJana, kroz brojna pitanja iskazano veliko interesovanje za turističku ponudu Crne Gore i investiciona ulaganja.

Tokom boravka u Kini, Vujanović se sastao sa guvernerom provincije LiJaoning, Tang Jijunom, govorio je na svečanom otvaranju Foruma gradonačelnika Kine i Centralne i Jugoistočne Evope, na Forumu saradnje Kine i Centralne i Jugoistočne Evrope na kome je promovisana saradnja u oblasti investicija i trgovine, bio je gost Univerziteta u Ningbou i imao je sastanak sa rektorom i dekanima tog univerziteta.

Usvajanjem Zakona o predsjedniku Crne Gore, Vujanović je postao počasni predsjednik i prema tom aktu u narednih pet godina ima pravo na stalno lično obezbjeđenje, kancelariju, po jednog savjetnika i službenika, službeni auto sa ili bez vozača.

On se odrekao prava na kancelariju i službenog vozača, ali je prihvatio novčanu nadoknadu koja mu pripada kao počasnom predsjedniku.

Prema Zakonu, Vujanović dobija 70 odsto plate koju je primao dok je bio na čelu države, odnosno 1.500 eura, do penzionisanja ili novog zaposlenja.

Bivši predsjednik Crne Gore je, u međuvremenu, sa nekadašnjim predsjednicima Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije, formirao “Podgorički klub” koji se zalaže za “uspostavljanje evropskih vrijednosti na ovim prostorima i gradnju mostova prijateljstva i saradnje”.

Prostorije za “Podgorički klub” obezbijedio je Glavni grad Podgorica.

Bonus video: