Za školovanje djece diplomata 75.000 eura

Pravo na školovanje djece u državama gdje službuju iskoristili su diplomatsko-konzularni predstavnici u Albaniji, Makedoniji, Austriji, Ukrajini, Argentini, Srbiji, Belgiji, Njemačkoj i Kini
148 pregleda 0 komentar(a)
škola, đaci, Foto: Shutterstock
škola, đaci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.03.2018. 19:50h

Gotovo 30 crnogorskih diplomata je prošle godine iskoristilo mogućnost da svoju djecu školuje u inostranstvu o trošku Crne Gore a na to je potrošeno više od 75.000 eura. Od toga je za školovanje u privatnim obrazovnim institucijama potrošeno skoro 58.000.

Kako navode u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) 46 djece crnogorskih diplomata je upisano u predškolske ustanove, osnovne i srednje škole širom svijeta.

To im je omogućeno Uredbom o posebnom dodatku na osnovnu zaradu, posebnim naknadama troškova i drugim primanjima za vrijeme rada u Diplomatsko-konzularnom predstavništvu (DKP). Uredbom je predviđeno da djeca diplomata mogu da se školuju u privatnim ili državnim obrazovnim ustanovama. Kako se navodi u Uredbi, tokom rada u DKP zaposleni ostvaruje pravo na naknadu dijela troškova školovanja djece u javnim obrazovnim institucijama u iznosu od 70 odsto od ukupnih troškova školarine.

Međutim, zaposlenom se može odrediti naknada troškova za školovanje djece u privatnim obrazovnim institucijama, u iznosu od 50 odsto od ukupnih troškova školarine, za svako dijete, a najviše do iznosa od 10.000 eura.

Pravo da školuje djecu u privatnim obrazovnim institucijama prošle godine iskoristilo je 14 diplomatsko konzularnih predstavnika, a u privatne škole ide 20 djece.

“Za školovanje djece diplomatsko konzularnih predstavnika koja pohađaju nastavu u privatnim obrazovnim institucijama izdvojeno je 57.998 eura”, kazali su u ministarstvu, navodeći da je njihovo školovanje u prosjeku koštalo 2.900 eura.

To pravo se, kako su pojasnili iz ministarstva, koristi kada djeca iz objektivnih razloga nijesu mogla pohađati nastavu u državi prijema.

“To se dešava ako mandat diplomate počeo polovinom kalendarske godine, jezik u državi prijema se ne odvija ni na jednom od svjetskih jezika ili su u pitanju bezbjednosni razlozi,” kazali su iz resora Srđana Darmanovića.

Pravo na školovanje djece u državama gdje službuju iskoristili su diplomatsko-konzularni predstavnici u Albaniji, Makedoniji, Austriji, Ukrajini, Argentini, Srbiji, Belgiji, Njemačkoj i Kini.

Primjera radi Crna Gora u Belgiji ima ambasadora za zemlje Beneluksa i stalne misije pri Evropskoj uniji i NATO. U svim navedenim zemljama ima ambasadu, dok u Srbiji i Njemačkoj ima i po konzulat. U ministrstvu tvrde da se, u slučaju školovanja djeteta sa posebnim potrebama, naknade mogu utvrditi u većem iznosu. U Darmanovićevom resoru tvrde da takvih slučajeva nije bilo prošle godine.

Nije bilo naknada za “posebne uslove”

Diplomatske koje rade u “posebnim uslovima” mogu iskoristiti i mogućnost da dobiju i do 20 odsto na svoju zaradu, ali takvih slučajeva nije bilo prošle godine.

“Odluku o visini dodatka donosi ministar vanjskih poslova. Tokom 2017.godine nije donesno ni jedno rješenje po ovom osnovu”, kazali su iz MVP.

Pod posebnim uslovima se podrazumijeva rad u opasnim područjima i rad u teškim klimatskim ili drugim uslovima. Rad u opasnim područjima podrazumijeva opasnost od ugrožavanja života i zdravlja zaposlenih, zbog rizika od napada na prostorije DKP ili zaposlene, zbog ratnog stanja ili nemira. Rad u opasnim područjima se odnosi i na visok rizik od zaraznih bolesti.

“Osim polno prenosivih bolesti ili bolesti koje se prenose direktno preko krvi ili su rezultat nesavjesnog ponašanja zaposlenog,” pojasnili su iz MVP.

Rad u teškim klimatskim ili drugim uslovima se odnosi na neposrednu opasnost od prirodnih nepogoda koja direktno ugrožava grad u kojem je sjedište DKP a za koje je očekivano da mogu izazvati smrt i ozbiljno narušavanje zdravlja stanovništva ili materijalnu štetu velikog obima. Pod teškim uslovima, kako se navodi, smatraju se i zagađenost vazduha, radioaktivno ili drugo zračenje koji može ugroziti život ili trajno i ozbiljno narušiti zdravlje zaposlenih.

Bonus video: