Lehdevirta: Sve države Zapadnog Balkana moraju imati evropsku perspektivu

Lehdevirta, kojeg je primio premijer Duško Marković, predstavio je prioritete finskog predsjedavanja EU, ističući da će Finska promovisati politiku proširenja i da sve države Zapadnog Balkana moraju imati evropsku perspektivu
382 pregleda 0 komentar(a)
Marković i Lehdevirta, Foto: Vlada Crne Gore
Marković i Lehdevirta, Foto: Vlada Crne Gore

Politika proširenja Evropske unije (EU) na agendi je finskog predsjedavanja Unijom, kazao je ambasador Finske u Crnoj Gori Kim Lehdevirta, navodeći da se ta država zalaže za zasebno tretiranje uspjeha svake zemlje-kandidata.

Lehdevirta, kojeg je primio premijer Duško Marković, predstavio je prioritete finskog predsjedavanja EU, ističući da će Finska promovisati politiku proširenja i da sve države Zapadnog Balkana moraju imati evropsku perspektivu.

Finska se, kako je naveo, zalaže za princip regate, odnosno za zasebno tretiranje uspjeha svake države-kandidata.

Kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, Marković i Lehdevirta ocijenili su da su bilateralni odnosi dvije države kvalitetni i sadržajni.

Oni su naveli da su zadovoljni zbog činjenice da se intenzivira i ekonomska saradnja, za šta je, kako je saopšteno, primjer saradnja Elektroprivrede Crne Gore sa finskom kompanijom Fortumom na projektu jedne od najvećih solarnih elektrana u Evropi.

Marković i Lehdevirta ocijenili su da taj projekat može predstavljati odličan primjer za dalje finske investicije u Crnoj Gori.

"Na sastanku je inicirana posjeta Velikog odbora Parlamenta Finske našoj zemlji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: