URA: Jasno da pod "tajnošću podataka" skrivaju izborne zloupotrebe

Lompar navodi da je ista situacija sa odabranim sportskim organizacijama kojima je dodijeljena pomoć, jer su nejasni povodi zbog čega su baš te organizacije dobile pomoć novca svih građana
1261 pregleda 2 komentar(a)
Vladana Lompar, Foto: URA
Vladana Lompar, Foto: URA

Šta znači “institucionalna prednost” u korist kandidata vladajuće partije u toku kampanje prošlogodišnjih predsjedničkih izbora, a sintagma je koja stoji u izvještajima svih relevantnih organizacija koje nadziru izbore u Crnoj Gori, možda najbolje pokazuju podaci do kojih je došao MANS a koje govore da je Ministarstvo finansija neposredno pred te izbore dodijelilo od novca svih građana Crne Gore 2 miliona i 400 hiljada eura, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Vladana Lompar iz ove partije kaže da je ta pomoć, kako pokazuju podaci, pošla u ruke opštinama u kojima DPS ima veliku podršku i da je krajnje simptomatično da novac dobijaju pred izbore dok druge opštine ne dobijaju ništa.

“Razumijemo okolnosti pod kojima je neophodno lokalnim samoupravama dodijeliti državnu pomoć zarad kvalitetnijeg života svih naših građana, ali ne razumijemo kada se to dešava tik pred izbore, uz selekciju opština gdje DPS uživa veliko povjerenje. Još apsurdnije je to što je ove podatke Ministarstvo finansija označilo tajnim i što ne vidimo u čemu je uložen novac od pomoći jer građani tih gradova i dalje podjednako teško žive kao i gotovo svaki građanin bilo kog grada u Crnoj Gori. To nas navodi na opravdanu sumnju da su ovakvi postupci dio izbornog inženjeringa vladajuće partije ”, ističe ona.

Lompar navodi da je ista situacija sa odabranim sportskim organizacijama kojima je dodijeljena pomoć, jer su nejasni povodi zbog čega su baš te organizacije dobile pomoć novca svih građana.

“Neprimjerenim za društvo koje deklarativno stremi evropskim vrijednostima smatramo i izmjene Zakona o tajnosti podataka koje je predložilo Ministarstvo odbrane i aktuelni ministar Predrag Bošković, čijim bi usvajanjem svaki državni organ mogao da sakrije dokument koji poželi. Kako onda vjerovati u iskrenost vladajuće partije u evropski put Crne Gore”, ističe ona.

Dodaje i da je jasno da takva zakonska rješenja ne poznaju zemlje Evropske unije što su istakli u ovogodišnjem izvještaju za Crnu Goru i dali preporuku još većeg otvaranja institucija.

“Usvajanjem predloženih izmjena Zakona išlo bi se protiv preporuka Evropske komisije za dalji napredak Crne Gore na integracionom putu i svjesno i namjerno pritisnula kočnica na putu ka potpunoj transparentnosti svih institucija u zemlji”, zaključuje Vladana Lompar.

Bonus video: