Abazović odbio Bečićev poziv u "Građanski blok"

Lider pokreta URA zamjerio je Bečiću što članovima koalicije nije ponudio strategiju oko nastavka bojkota parlamenta, uslova za učešće na parlamentarnim izborima
18131 pregleda 60 komentar(a)
Razišli se oko Tuzi: Abazović i Bečić, Foto: Luka Zeković
Razišli se oko Tuzi: Abazović i Bečić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.07.2019. 08:13h

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović odbio je ponudu za ulazak u predizbornu koaliciju koju bi predvodila Demokratska Crna Gora, saznaju “Vijesti”.

Lider Demokrata Aleksa Bečić i Abazović su prethodnih nedjelja pregovarali o formiranju tzv. “građanskog bloka” koji bi nastupio na parlamentarnim izborima naredne godine, a u kojem bi bili i Crnogorska i Demos.

Izvršni direktor pokreta URA Zoran Mikić kazao je da su dvije partije imale načelne razgovore.

“To ćemo činiti i dalje, poštujući autonomiju i legitimno pravo svih da povlače poteze za koje smatraju da su u interesu građana.

Ostajemo otvoreni za dogovor, unapređenje društvenog ambijenta i rješavanje političke krize, te sa tim u vezi, u narednom periodu razgovaraćemo sa svim građanskim snagama o modalitetima saradnje i borbe, a naročito sa kolegama iz Demokratske Crne Gore”, kazao je Mikić “Vijestima”.

Sagovornici “Vijesti”, koji su bili uključeni u pregovore, tvrde da Abazović nije želio da uđe u savez zbog nejasnih ciljeva.

Lider pokreta URA zamjerio je Bečiću što članovima koalicije nije ponudio strategiju oko nastavka bojkota parlamenta, uslova za učešće na parlamentarnim izborima.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” bliskih Abazoviću, lider pokreta URA zemjerio je što tzv. “građanski blok” nema jasan ideološki profil i odgovore na ključna politička pitanja.

“Abazović smatra da pokret mora voditi jasnu politiku i imati precizne ciljeve koje će ponuditi biračima, umjesto da se oslanja na video klipove koje će puštati po društvenim mrežama. Mora se voditi jasna politika i prema ostalim opozicionim partijama”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Prema tvrdnjama sagovornika bliskih Demokratama, Abazović je odbio ponudu jer nije bio zadovoljan odnosima snaga unutar buduće koalicije. On navodi da pregovori o formiranju građanskog bloka traju već nekoliko mjeseci, ističući da su lideri dvije partije konstatovali da ne postoje političke razlike i razlozi zbog kojih ne bi formirali “građanski emacipatorski blok”.

“Kao i u svim pregovaračkim procesima bilo je razgovora o odnosima snaga unutar buduće koalicije. Demokrate su pokretu URA ponudili drugo, deveto, četrnaesto i 21. mjesto na izbornoj listi ali je ta ponuda odbijena. URA sada ima jednog poslanika u parlamentu, a Demokrate su ponudile sigurna tri, kao i četvrti za slučaj sinergetskog efekta koalicije. Nastavićemo sa dobrom praksom međupartijske saradnje i pregovora, ukoliko se uopšte bude učestvovalo na parlamentarnim izborima”, kazao je sagovornik blizak Demokratama.

Demokrate i URA nastupili su na lokalnim izborima prošle godine u okviru koalicije “Za 21. vijek” u Podgorici, Baru, Danilovgradu, Bijelom Polju i Golubovcima. Oni su prethodno potpisali memorandum o saradnji, navodeći da to nije koalicioni sporazum već “početak još tiješnje saradnje”.

“Samo novi ljudi mogu da ostvare evropsku Crnu Goru. Ovo je lokomotiva koja će da ubrza naš put. Da bi došlo do smjene vlasti potrebno je da zanemarimo razlike. Krucijalna stvar je da se završi tranzicija“, kazao je tada Abazović.

Među liderima ove dvije partije došlo je do razmimoilaženja u februaru kada su Demokrate predale izbornu listu na lokalnim izborima u Opštini Tuzi i pored zahtjeva pokreta URA da na izlaze izbore zbog afere “Koverta”. Demokrate su osvojile jedan mandat na tim izborima.

Mikić: Recept pobjede je kreiranje ozbiljne alternative

Mikić je istakao da ove dvije partije od osnivanja gaje prijateljske odnose i imaju odličnu međusobnu saradnju, pojašnjavajući da se to vidjelo kroz koaliciju “Za 21. vijek” u Podgorici. On je istakao i da su URA i Demokrate jedine dvije opozicione partije koje bojkotuju parlament od 2016. godine.

“URA se od osnivanja zalaže za formiranje široke alternative koja će okupiti sva građanska ostrva slobode u društvu, a koja se iskreno zalažu za promjene. Tome smo nesebično davali doprinos kroz svoje djelovanje gradeći mostove saradnje sa svim opozicionim strukturama u državi. Mi smatramo da je recept pobjede promjena izbornog ambijenta i kreiranje ozbiljne alternative koja može da dovede do toliko čekanih promjena. Neophodno je napraviti alternativu koja će ponuditi nove vrijednosti, imati nedvosmislene stavove, jasnu strategiju djelovanja i iskrene pobjedničke namjere”, kazao je Mikić.

Bonus video: