Marković: Potvrđena jasna evropska perspektiva država Zapadnog Balkana

Predsjednik Vlade je rekao da je šesti Samit Zapadnog Balkana potvrdio viziju njemačke kancelarke Angele Merkel kao nadogradnje politici proširenja
1805 pregleda 6 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 05.07.2019. 18:58h

Na Samitu Zapadnog Balkana u Poznanju danas je potvrđena jasna evropska perspektiva Zapadnog Balkana, što je poruka koja je stigla i iz EU i od država članica Unije, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković novinarima nakon završetka Samita.

„Nema nikakve dileme da je politika proširenja jedna od najboljih politika EU, doprinosi stabilnosti napretku i razvoju. Bilo bi nemoguće da 18 miliona građana Zapadnog Balkana ostavimo van evropskog prostora. Nema ni logike ni opravdanja. Danas je jasno saopšteno da je vizija proširenja na Zapadni živa i da mi na Zapadnom Balkanu treba da nastavimo da radimo na ispunjavanju obaveza”, rekao je Marković.

On je dodao da je ovaj, šesti Samit Zapadnog Balkana potvrdio viziju njemačke kancelarke Angele Merkel kao nadogradnje politici proširenja. Marković je rekao da je Berlinski proces doprinio novoj vrijednosti Zapadnog Balkana u cjelini i svakoj zemlji pojedinačno.

„Posebno smo se fokusirali na realizaciju agende povezivanja i na to da je infrastrukturno povezivanje ključ za ukupan razvoj Balkana, posebno svake zemlje pojedinačno. Iskazali smo zadovoljstvo stepenom realizacije infrastrukturnih projekata, odobrenih sredstava. Crna Gora je sama povukla preko 170 miliona eura i naravno dogovor je da na takav način nastavimo i u budućnosti”, rekao je premijer.

Za Crnu Goru je, istakao je on, danas ovaj Samit posebno važan. Potpisan je Memorandum za stvaranje pretpostavki za izgradnju Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi.

"Crna Gora je inicijator tog projekta, dobili smo podršku CERN-a istovremeno Evropske komisije i komesara za nauku. Ozbiljan napor Vlade prije svega Ministarstva nauke je danas dao puni rezultat i to je dokaz da Zapadni Balkan snažno korača prema EU", rekao je Marković.

Bonus video: