Ne smeta da mupovac bude ambasador

Vladimir Božović je funkcioner SNS-a. a pozivajući se na izvor iz MVP Srbije, beogradski dnevnik “Blic” juče je objavio da je Vlada Srbije razriješila dužnosti dosadašnjeg ambasadora Zorana Bingulca i na njegovo mjesto imenovala Božovića
22112 pregleda 36 komentar(a)
Božović sa Dačićem i mitropolitom Amfilohijem u Matici srpskoj (arhiva), Foto: Savo Prelević
Božović sa Dačićem i mitropolitom Amfilohijem u Matici srpskoj (arhiva), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.07.2019. 20:27h

U Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore (MVP) nijesu zvanično obavješteni o dolasku novog srbijanskog ambasadora u Podgoricu Vladimira Božovića, koji je prema navodima tamnošnjih medija savjetnik u MUP-u Srbije.

Božović je funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) a pozivajući se na izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, beogradski dnevnik “Blic” juče je objavio da je Vlada Srbije razriješila dužnosti dosadašnjeg ambasadora Zorana Bingulca i na njegovo mjesto imenovala Božovića.

List navodi da Božović još nije prošao neophodnu pripremu Ministarstva spoljnih poslova, zbog čega se u odluci Vlade Srbije ne pominje njegovo ime.

Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova nijesu željeli da komentarišu Božovićevo imenovanje, navodeći da novi ambasador Srbije u Podgorici još nije zvanično predložen. Iz resora na čijem je čelu Srđan Darmanović ”Vijestima” je nezvanično rečeno da Božovićev angažman u Ministarstvu unutrašnjih poslova ne predstavlja smetnju za eventualnu diplomatsku karijeru, jer o tome odlučuje država koja ga šalje.

U većini država regiona praksa je da, osim karijernih diplomata, i političari budu imenovani za ambasadore. Zakon o spoljnim poslovima Srbije ne precizira da li vladini službenici ili političari mogu biti imenovani za ambasadore, već se navodi da buduće diplomate predlaže šef diplomatije, a nakon što dobije agreman države prijema, predsjednik Srbije donosi ukaz o postavljenju.

“U izuzetnim slučajevima, kada potrebe diplomatske službe to uslove, ministar može bez sprovođenja konkursa donijeti rješenje o prijemu u radni odnos na neodređeno vrijeme lica sa odgovarajućim iskustvom u naučnoistraživačkom radu, značajnim diplomatskim iskustvom, profesionalnim znanjima i veštinama ili iskustvom u radu u međunarodnim i drugim organizacijama”, navodi se u članu 42 Zakona o spoljnim poslovima Srbije. Iz ministarstva spoljnih poslova Srbije “Vijestima” nijesu odgovorili na osnovu kojih kriterijuma je Božović predložen za ambasadora, s obzirom na to da se ne radi o karijernom diplomati. Iz resora na čijem je čelu Ivicia Dačić nisu odgovorili ni da li bi dobijanje agremana mogla otežati činjenica da je Božović trenutno angažovan na funkciji savjetnika u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. Božović nije odgovarao na pozive i SMS novinara “Vijesti”.

Iako je trenutno angažovan kao savjetnik u jednom od resora Vlade Ane Brnabić, Božović je bio na savjetničkoj funkciji i u prethodnoj vladi koju je predvodila Srpska napredna stranka (SNS). U prethodnom sastavu Vlade Srbije, koju je vodio Aleksandar Vučić, Božović je bio savjetnik premijera za regionalnu saradnju i vjere. Rođeni Nikšićanin, koji je političku karijeru počeo kao član Srpskog pokreta obnove (SPO), od 2004. do 2007. godine bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića i generalni inspektor MUP-a. U tom periodu predsjednik Vlade Srbije bio je Vojislav Koštunica. Božović je, kao advokat, bio angažovan i kao član Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske. Božović je i član Glavnog odbora SNS-a i pravnog savjeta Vučićeve stranke.

Tražio definisanje statusa Mitropolije

Božović je 2011. tražio da Vlada Igora Lukšića i Srpska pravoslavna crkva (SPC) pregovaraju o sporazumu kojim bi trebalo da se definiše pravni status Mitropolije. On je tražio da se odnos sa SPC riješi kao što je crnogorska Vlada to učinila potpisivanjem ugovora sa Svetom stolicom kojim se reguliše položaj Katoličke crkve u Crnoj Gori. “Ugovorom bi se na jedinstven način, jednom za sva vremena, riješila sva pitanja između crkve i države i potvrdilo da je Mitropolija crnogorsko-primorska jedina pravoslavna crkva u Crnoj Gori, koja ima svoje hramove, vjernike i imovinu”, kazao je tada Božović.

Bliskost sa vrhom SPC Božović je tada potvrdio i kada je za “Politiku” izjavio kako mu je patrijarh Irinej na Vaskršnjem prijemu u Patrijaršiji rekao da pozove tadašnjeg lidera SNS-a Tomislava Nikolića na liturgiju. Nikolić je tada štrajkovao glađu zahtjevajući od tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića da raspiše vanredne parlamentarne izbore. “Tomislav je došao na liturgiju, ali zbog iscrpljenosti nije mogao da izdrži cijelu, u jednom trenutku mu je čak i pozlilo i morao je da sjedne. Jedan od đakona iz patrijarhove pratnje rekao nam je da nas patrijarh očekuje na prijemu na koji smo otišli Tomislav, njegova supruga Danica i ja”, kazao je tada Božović.

Obavještajci u diplomatiji nijesu izuzetak

U diplomatskoj praksi rijetko se dešava da zemlja domaćin odbije ambasadora, a slučajevi da policajci ili obavještajci budu ambasadori, nijesu izuzetak. Bivši šef ANB-a Boro Vučinić je predstavnik Crne Gore u Zagrebu, takođe bivši hrvatski šef obavještajne službe Veselko Grubišić predstavlja svoju zemlju u Podgorici. Ambasador Crne Gore u Bukureštu Goran Poleksić bio je šef vojne obavještajne službe.

Bonus video: