Front traži široki savez, Perović reorganizaciju

Potpisnici Sporazuma o budućnosti zaboravili na obaveze
13359 pregleda 35 komentar(a)
Pokret “Odupri se” u fazi prestrojavanja: Sa građanskih protesta, Foto: Savo Prelević
Pokret “Odupri se” u fazi prestrojavanja: Sa građanskih protesta, Foto: Savo Prelević

Predstavnici opozicije, pokreta “Odupri se” i ostalih antirežimskih snaga treba što prije da razgovaraju o formiranju širokog saveza, smatraju u Demokratskom frontu (DF).

Iz Građanskog pokreta “Odupri se” tvrde da neće organizovati sastanak sa liderima opozicije prije nego riješe pitanje daljeg statusa tog pokreta.

Poslanik Demokratskoskog fronta Branka Bošnjak pozvala je na formiranje širokog opozicionog saveza, ističući da njegova osnova treba da bude Sporazum o budućnosti.

“Neophodan je hitan dogovor kompletne alternative. Ne samo političke, već svih antirežimskih snaga u društvu, bez kalkulacija i biranja ko može, a ko ne. Svi zajedno u jedan front sa ciljem smjene odnarođene vlasti. Osnova za to treba da nam bude potpisani Sporazum. Treba proširiti aktere, razraditi sve stavke, bilo da je u pitanju izborno zakonodavstvo, model i program tehničke vlade ili akcioni plan sa svim zadacima i tajmingom”, kazala je ona ističući da građanski protesti moraju biti sve masovniji i da daju efekte.

“Treba da proizvedu pritisak koji će iznjedriti tehničku vladu i paralizu trulog režima. Ako režim ne odgovori, ostaje dilema da li treba samo bojkotovati ili onemogućiti održavanje izbora. Antirežimska energija i veliko narodno nezadoljstvo postoje, samo ih treba artikulisati”, kazala je ona.

Posljednji sastanak predstavnika pokreta “Odupri se“ i lidera opozicije održan je 16. aprila u Nikšiću, a formalni organizator sastanka bio je tadašnji predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić. Iako je na tom sastanku dogovoreno da potpisnici Sporazuma o budućnosti nastave sa zajedničkim protestima, naredni sastanak nikad nije održan zbog odluke odbornika SDP-a da u Skupštini opštine (SO) Kotor glasaju za smjenu gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate). Iz partije Alekse Bečića su nakon toga poručili da neće učestvovati u razgovorima sa SDP-om, navodeći da je ta partija nakon glasanja u Kotoru prestala da bude opoziciona. Predstavnici Demokrata i SDP-a nijesu sjeli za isti sto ni nakon što je Krivokapić krajem juna na stranačkom kongresu naslijedila Draginja Vuksanović Stanković. Iz pokreta “Odupri se“ ni nakon više od mjesec dana nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti“ kada će biti organizovan sastanak potpisnika Sporazuma o budućnosti i da li će na njega biti pozvani predstavnici SDP-a. Nijesu komentarisali ni navode dijela javnosti da je Sporazum propao, a da dio opozicije više ne podržava pokret. Sagovornik “Vijesti“ iz “Odupri se” kazao je da sastanka neće biti jer je pokret trenutno “u fazi prestrojavanja“.

“Ne planiramo formalne ni neformalne razgovore sa liderima opozicionih partije, dok ne prestrojimo pokret i zauzmemo jedinstven stav o daljem djelovanju. To se svakako odonosi i na stav prema opoziciji“, kazao je sagovornik “Vijesti“.

Jedan od čelnika pokreta Džemal Perović je ranije izjavio da je u proteklom periodu došlo do zastoja u radu tog pokreta zbog organizacionih problema i drugih nedostataka i slabosti, ali da su na dobrom putu da to sve prevaziđu. On je saopštio da će uskoro organizovati osnivačku skupštinu pokreta, navodeći da postoji velika vjerovatnoća da će “Odupri se” postati nevladina organizacija (NVO). On je tada pojasnio da će pokret biti snažna organizacija sa efikasnim ustrojstvomi i širokom otvorenošću, kao i da će imati etički odbor. Perović je tada naglasio da u današnjoj Crnoj Gori građanski protesti nemaju alternativu i da neće biti prekida protesta.

Demonstranti od juna na pauzi

Pokret “Odupri se“ je poslednji put organizovao proteste 1. juna ispred zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), a tada je najavljeno da će uskoro biti organizovano novo okupljanje građana. Prema izvještavanju medija na tim protestima prisustvovalo je više stotina građana, a novo okupljanje nikad nije zakazano. Bošnjak upozorava da zastoj u organizovanju protesta mora biti “predah da se svi uozbilje i saberu”. “Nikako kraj i gašenje one ogromne protivrežimske energije koja je probudila nadu. Ogromna energija se rastočila i utihnula, pojavilo se ogromno nepovjerenje, pa umjesto da smo svi zajedno i ravnopravno radili na artikulaciji te energije i jačanju alternative, opet se omogućilo Milu Đukanoviću da diktira uslove. Mnogo grešaka je napravljeno sa raznih strana, ali nije vrijeme za utvrđivanje krivice, već da vidimo kako dalje”, kazala je Bošnjak.

Opozicija bez jasnog stava o bojkotu izbora

Bošnjak je istakla da opozicija nema jedinstven stav o učešću na parlamentarnim izborima, iako se Sporazumom obavezala da će ih bojkotovati ako ne bude formirana Vlada građanskog jedinstva. Iz Demokratske partije socijalista (DPS) odbacili su njihov zahtjev.

“Brine to što mnogi javno ćute ili daju neke nejasne izjave u oblandama. A iza kulisa se punom parom pripremaju da izađu na neslobodne izbore, čak se formiraju i potencijalne koalicije i dijele poslanička mjesta. To rade oni koji su pokušali da privatizuju proteste i koji su barjačili. Drugi misle da se muzičkim koncertima može smijeniti diktator. To je suludo”, kazala je ona.

Bonus video: