Stoltenberg: Bezobzirnost Rusije vidjeli na primjerima Britanije i Crne Gore

Govoreći o izazovima sa kojima se NATO suočavao u 2017, Stoltenberg je istakao da je jedan od njih i ponašanje Rusije, a u tom kontekstu pomenuo i Crnu Goru
18 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2018. 13:18h

Prošla godina bila je puna posla, a 2018. ćemo nastaviti da radimo sve što je neophodno kako bismo očuvali mir, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg predstavljajući "Godišnji izvještaj za 2017".

"Ovaj izvještaj pokazuje da, u svijetu koji je nepredvidiv, Alijansa pojačava svoj doprinos kako bi očuvala naše zemlje bezbjednima," kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u sjedištu NATO u Briselu.

Govoreći o prošloj godini, generalni sekretar je kazao da je, između ostalog, tokom nje ivestirano više i bolje u odbranu, da je ojačana sajber bezbjednost, da se NATO priključio Globalnoj koaliciji protiv ISIL-a, da je počela obuka iračkih bezbjednostnih snaga i da je podignuta saradnja sa Evropskom unijom do sada nezabilježenog nivoa.

"I pozdravili smo Crnu Goru kao 29. članicu Alijanse," naveo je on.

Govoreći o izazovima sa kojima se NATO suočavao, Stoltenberg je istakao da je jedan od njih i ponašanje Rusije a u tom kontekstu pomenuo i Crnu Goru.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je utvrdilo da su Sergej Skripal, njegova ćerka i jedan britanski policajac otrovani vrstom nervnog agensa vojnog kvaliteta koji se razvija u Rusiji. Britanska vlada je takođe zaključila da ovo predstavlja protivzakonitu upotrebu sile ruske države protiv Ujedinjenog Kraljevstva. To je neprihvatljivo. Sjevernoatlantski savjet bavio se ovim užasnim incidentom juče. Saveznice su izrazile solidarnost sa UK," kazao je on.

Stoltenberg je istakao da je ovo posljednji u nizu slučajeva koji pokazuju bezobzirno ponašanje Rusije.

"Nezakonito pripajanje Krima i vojna podrška separatistima u Istočnoj Ukrajini. Vojno prisustvo u Moldaviji i Gruziji protiv volje tih zemalja. Miješanje u Crnoj Gori i drugim zemljama na zapadnom Balkanu. Pokušaji da se potkopaju demokratski izbori i institucije," kazao je generalni sekretar na konferenciji.

Bonus video: