Koga štiti poslanički imunitet?

Iako se Ustavom precizira da poslanik ne može biti uhapšen izuzev ako je zatečen u vršenju krivičnog djela za koje je zaprijećena zatvorska kazna iznad pet godina zatvora, Apelacioni sud je zaključio da ih imunitet štiti samo dok sjednica traje i oni su u parlamentu
1770 pregleda 1 komentar(a)
Kreativnim tumačenjem Ustava “stavljeni  u zatvor”: Knežević i Medojević, Foto: Filip Roganović
Kreativnim tumačenjem Ustava “stavljeni u zatvor”: Knežević i Medojević, Foto: Filip Roganović

Skupštinski Administrativni odbor trebalo bi 18. jula da raspravlja o tome koliko i gdje poslanike štiti imunitet garantovan Ustavom, a osporen pred kraj prošle godine, kada su poslanici Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević i Milan Knežević kreativnim tumačenjem Ustava “stavljeni u zatvor”.

Prethodna sjednica Administrativnog odbora, koja je sa istim dnevnim redom bila zakazana za 20. jun, odgođena je zbog, kako je saopšteno iz Skupštine, spriječenosti jednog broja pozvanih da prisustvuju zasjedanju.

Iako se Ustavom precizira da poslanik ne može biti uhapšen izuzev ako je zatečen u vršenju krivičnog djela za koje je zaprijećena zatvorska kazna iznad pet godina zatvora, Apelacioni sud je zaključio da ih imunitet štiti samo dok sjednica traje i oni su u parlamentu.

Stav je zauzeo odlučujući po žalbi Medojevića i Kneževića, koje je Viši sud u Podgorici poslao u zatvor.

Ustavni sud je odbio da usvoji žalbe Kneževića i Medojevića, ali je pokrenuo inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe Zakonika o krivičnom postupku, na osnovu koje im je određen zatvor. Po tom osnovu njima je ukinuta odluka o zatvoru.

Ustavni sud do danas nije donio odluku, jer čeka stav parlamenta.

Rasprava pred Administrativnim odborom zakazana je na inicijativu šefa poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića.

Poslanik DF-a Milan Knežević je “Vijestima” ranije kazao da će sa velikim interesovanjem posmatrati izjašnjenje članova Odbora iz vladajuće koalicije, “jer ukoliko budu potvrdili da je Ustavni sud donio ispravnu odluku suspendujući član ZKP-a koji se odnosi na svjedoke, nakon toga više nećemo imati svjedoka ni u istražnim, ni u sudskim postupcima”.

Članovi Administrativnog odbora iz DF-a su Milutin Đukanović, Branka Bošnjak i Milun Zogović.

Oni su do sada bojktovali sjednicu tog tijela, ali će se pojaviti tokom rasprave o imunitetima.

Ugledni pravnici vijećaju o ustavnoj odredbi

Odbor je na sjednicu pozvao predsjednika Sudskog savjeta Mladena Vukčevića, predsjednika Tužilačkog savjeta Ivicu Stankovića, predsjednika Udruženja pravnika Crne Gore Branislava Radulovića, predsjednika Advokatske komore Crne Gore Zdravka Begovića, dekanicu Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Anetu Spaić.

Pozvani su i dekan Fakulteta pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica Zoran Stojanović i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Mediteran Miloš Vukčević, predsjednik Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore Željko Aprcović.

Bonus video: