Ima li vlast dvostruke aršine za prisluškivanje?

DPS tražio brzu istragu u vezi s Roćenom, inicijativa DF-a za nadzor nad opozicionim poslanicima još u fioci
4494 pregleda 1 komentar(a)
Ne treba čekati novog predsjednika: Stanišić i Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ne treba čekati novog predsjednika: Stanišić i Bulatović, Foto: Savo Prelević

Ukoliko se odmah ne sazove sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj bi se raspravljalo o tome da li su poslanici opozicije, odnosno Demokratskog fronta, bili pod mjerama tajnog nadzora, ta priča će ostati na dugom štapu do izbora novog predsjednika tog tijela.

O aktuelnosti teme svjedoči i činjenica da je Osnovno tužilaštvo u Podgorici formiralo predmet o drugom tajnom nadzoru, čiji je akter savjetnik predsjednika države Milan Roćen.

Član Odbora za bezbjednost iz DF-a Predrag Bulatović juče je upozorio da vladajuća partija ima dvostruke aršine kada je ova tematika u pitanju, insistirajući na mogućem nezakonitom prisluškivanju Roćena dok je bio ambasador u Moskvi i ignorisanju tajnog nadzora nad poslanicima.

Predsjednik Odbora Obrad Mišo Stanišić 16. jula ulazi u proceduru izbora za ambasadora u Sarajevu. On je tog dana pred skupštinskim Odborom za međunarodne odnose, nakon čega treba da dobije agreman i očekuje ga postavljenje.

Ukoliko sjednica ne bude zakazana prije ljetnje pauze, članovi odbora moraće na jesen prvo da izaberu novog predsjednika tog skupštinskog radnog tijela. Mjesto predsjednika Odbora pripada Demokratskoj partiji socijalista (DPS) kao najjačoj partiji u parlamentu, iako je DF ranije to mjesto tražio za člana Odbora Nebojšu Medojevića.

Za sada se još ne zna ko će zamijeniti Stanišića, rečeno je “Vijestima”.

Poslanici DF-a Bulatović, Nebojša Medojević i Andrija Mandić i Ranko Krivokapić iz Socijaldemokratske partije (SDP) su početkom jula tražili posebnu sjednicu Odbora na kojoj bi bili saslušajni čelnici državnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Bulatović je podsjetio da prema Zakonu o parlamentarnom nadzoru sjednica treba da se održi do 31. jula: “U našem pisanom zahtjevu, ali i obrazloženju koje sam dao na Odboru, ostavili smo mogućnost da to bude u septembru. I to je realno zbog kalendara rada u julu koji je prenatrpan. Očekujem da će predsjednik Odbora postupiti u skladu sa zakonom, a to znači da će zatražiti od svih pozvanih da u primjerenom roku dostave Odboru pisane izvještaje u vezi s temom saslušanja”, rekao je poslanik.

Ja sam ubijeđen da će se zatražena sjednica održati jer je proceduralno utemeljena, ali i izuzetno važna jer se tiče pitanja da li nadležni organi zloupotrebljavaju mjere tajnog nadzora, kaže Bulatović

Članovi Odbora iz opozicije tražili su da im se na posebnoj sjednici tog skupštinskog tijela odgovori da li se prisluškuju poslanici i opozicioni političari. Oni su tražili da im na sjednici Odbora to pojasne čelnici ANB-a Dejan Peruničić, Uprave policije Veselin Veljović, vrhovni državni tužilac (VDT) Ivica Stanković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

U zahtjevu su upozorili da su na osnovu mjera tajnog nadzora i Stanković i Katnić na zvaničnim sajtovima u julu 2017. godine objavili telefonske i sms komunikacije kao i, po tvrdnjama poslanika, montirane razgovore Mandića, Bulatovića i Milana Kneževića iz jednog podgoričkog kafića. Bulatović je na sjednici parlamenta u junu optužio Katnića da je poslao Veselina Mujovića “kojeg su ozvučili i objavili dio stenograma, kako bi njemu i Mandiću montirali atentat, jer je već neki snajperista bio tamo”.

Katnić je odgovorio da “nije on ozvučio Mujovića, nego su primjenjivane mjere prema onima koji su htjeli jednog tužioca da liše života”. Opozicija se pozvala na član Zakona o parlamentarnom nadzoru u kome piše da se sjednica na jednu temu može održati na zahtjev trećine članova tog tijela i jednom tokom redovnog zasjedanja. Predsjednik Odbora Obrad Mišo Stanišić ranije je kazao da će izaći u susret inicijativi u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru i Poslovnikom Skupštine.

“Gdje se zaputio DPS koji više ne poštuje ni Ustav ni zakone”

Podsjećajući na reakciju DPS-a nakon objavljivanja snimka telefonskih razgovora Roćena, Bulatović je upozorio na dvostruke aršine, odnosno činjenicu da su pozvali Osnovno tužilaštvo u Podgorici da “brzo u efikasno postavi stvari na pravo mjesto u postupku koji je započet”.

“Snimci Roćena su nezakoniti, a mediji, posebno “Vijesti”, su dotakle dno kada to objave. Ne bave se sadržajem onoga što priča njihov, posle Mila Đukanovića, najuticajni član. Kada Tužilaštvo prati poslanike nezakonito i objavljuje SMS poruke i navodne transkripte kafanskih razgovora, onda je to u redu jer ćute i ne oglašavaju se. Čak i montaža tih razgovora i teške kvalifikacije tužilaca date tim povodom ne zavređuju njihov ili stav Vlade. A kada ‘Pobjeda’, ‘Dnevne novine’ i određeni portali to forsiraju, onda to nije nikakav problem. Svako dobronamjeran u Crnoj Gori mora da se zapita gdje se zaputio DPS koji više ne poštuje ni Ustav ni zakone i brutalno koristi sve oblike nasilja”, kazao je on.

Bonus video: