Koprivica: Medenica bi da prekroji Ustav i podrži nekontrolisanu vlast

"Ako bi Skupština bila ono što zamišljaju gospođe Medenica i Pejović, onda bi ta institucija, koja ničim nije vezana niti ograničena, više podsjećala na revolucionarno tijelo, nego na organ ustavne demokratije", saopštio je potpredsjednik Demokrata
2338 pregleda 5 komentar(a)
Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica ocijenio je da Vesna Medenica pokušava da na mala vrata prekroji Ustav i uvede sistem prema kojem jedna grana ima nadmoć u odnosu na ostale.

Koprivica je saopštio da je Medenica pokazala opredjeljenje da se podrži nekontrolisana vlast, ali i shvatanje Ustava kao buketa proklamacija bez pravne snage.

"To je pokušaj da se na mala vrata prekroji Ustav i uvede sistem prema kojem jedna grana ima nadmoć u odnosu na ostale. I to bi ugasilo svaki podsticaj parlamentarcima da poštuju ustavne i zakonske norme.

Ako bi Skupština bila ono što zamišljaju gospođe Medenica i Pejović, onda bi ta institucija, koja ničim nije vezana niti ograničena, više podsjećala na revolucionarno tijelo, nego na organ ustavne demokratije", saopštio je potpredsjednik Demokrata.

Koprivica je ocijenio da je zaštita prava građana sve slabija i naveo podatak da je na kraju 2018. u crnogorskim sudovima bio 38.971 neriješeni predmet, "a to je 5557 neriješenih predmeta više nego 2015. godine".

"U Vrhovnom sudu je na kraju 2018. godine bilo skoro četiri puta više neriješenih predmeta nego što ih je bilo na kraju 2014. godine. Samo je u 2018. godini porast neriješenih predneta u Vrhovnom sudu bio za oko 80% viši nego u 2017. godini. Nakon ovakvih učinaka u njenom prethodnom mandatu, stav mama Justicije da sudovi više ne mogu da osporavaju odluke Skupštine o izboru ili razrješenju funkcionera, bez obzira na to da li su zakonite ili ne, ne treba nikoga da čudi. A činjenica da je takav stav prije Vrhovnog suda objavila Daliborka Pejović, gospođu Snimak uspostavlja kao avangardu prava u Crnoj Gori. Za Medenicu pravni autoriteti očigledno nisu ni Ustav, ni zakoni nego je to, izgleda, gospođa Snimak", saopštio je Koprivica.

On je ocijenio da je u najavi potpuna suspenzija zakona jer Vrhovni sud svojim načelnim stavovima upućuje na gaženje Ustava koji u članu 118 stav 2 propisuje: "Sud sudi na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih i objavljenih međunarodnih ugovora“, a u članu 20 da "svako ima pravo na pravni lijek protiv odluke kojom se odlučuje o njegovom pravu ili na zakonom zasnovanom interesu". "Da je ovaj, sada samo jasno ekspliciran, stav, na snazi bio i dosad, govore i rehabilitacije osuđenih DPS kadrova, koji, valjda, zauzimanjem ovakvog stava od strane Vrhovnog suda treba da postanu posve nedodirljivi, a govori i primjer Savjeta RTCG", saopštio je Koprivica.

On dodaje da načelo ustavnosti ipak po prirodi stvari ima primat jer i Ustav ima suprematiju u odnosu na zakone.

"Čak je najveći pravni autoritet sa ovih prostora Slobodan Jovanović rekao da je to kad "sudovi stoje pod zakonom, a ne i Ustavom, dovelo do odricanja pravnog karaktera Ustavu". No to Medenica i zarobljeni Vrhovni sud, za koje je gospođa Snimak neprikosnoveni autoritet, ne znaju. Kao što ne znaju ni to da odvojenost sudske i zakonodavne vlasti ne podrazumijeva izostanak međusobne kontrole, ni to da kadrovi moraju imati zakonske uslove i zakonska ograničenja.

Još od čuvenog slučaja Marberi protiv Medisona, svijet prava zna da ustavne norme mogu i moraju da uživaju sudsku zaštitu i da se akt zakonodavca koji je suprotan Ustavu ima poskrajnuti u primjeni. Žalosno je ovakvo neznanje i blamaža Vrhovnog suda za račun DPS-a i za potrebe hajdučije vladajuće garniture. I nije ni čudo što više nego polovina građana Crne Gore nema povjerenja u pravosuđe", zaključio je potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica.

Bonus video: