Još nije razmatrana odredba ZKP-a ostavljanju u zatvor poslanika: Ustavni sud čeka stav Skupštine

Odluka o privremenom puštanju na slobodu za Medojevića i Kneževića važi do konačne odluke Ustavnog suda o ustavnosti ZKP-a
476 pregleda 0 komentar(a)
Pravna rasprava zakazana za 18. juli: Administrativni odbor, Foto: Zoran Đurić
Pravna rasprava zakazana za 18. juli: Administrativni odbor, Foto: Zoran Đurić

Ustavni sud će se na nekoj od narednih sjednica izjasniti o ustavnosti odredbe Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), kojom je propisana mogućnost zatvaranja svjedoka koji odbija da svjedoči.

Sud ni nakon nekoliko mjeseci od Skupštine Crne Gore nije dobio traženo izjašnjenje o Rješenju o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti te odredbe, što prema Zakonu o Ustavnom sudu nije prepreka da se postupak nastavi.

Upravo zbog te odredbe je Ustavni sud u decembru prošle godine naložio da se privremeno obustave odluke Višeg i Apelacionog suda, kojima je poslanicima Demokratskog fronta (DF) Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću određena mjera stavljanja u zatvor zbog odbijanja da svjedoče. Lideri DF-a su odbili da svjedoče zbog javno iznijetih tvrdnji o primanju mita pojedinih predstavnika pravosuđa u dva odvojena slučaja.

Odluka o privremenom puštanju na slobodu za Medojevića i Kneževića važi do konačne odluke Ustavnog suda o ustavnosti ZKP-a.

“Povodom vašeg obraćanja, kojim tražite odgovor o stanju predmeta u postupku ocjene ustavnosti odredbe člana 119 stav 2 Zakonika o krivičnom postupku, obavještavamo vas da Skupština Crne Gore nije dostavila odgovor na stavove Ustavnog suda sadržane u Rješenju o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti te odredbe Zakona i da će Ustavni sud o tom predmetu odlučiti na nekoj od narednih sjednica”, odgovoreno je “Vijestima” iz Ustavnog suda.

Skupštinski Administrativni odbor trebalo bi 18. jula da raspravlja o tome koliko i gdje poslanike štiti imunitet garantovan Ustavom. Prethodna sjednica tog skupštinskog tijela, koja je sa istim dnevnim redom bila zakazana za 20. jun, odgođena je zbog, kako je saopšteno iz Skupštine, spriječenosti jednog broja pozvanih da prisustvuju zasjedanju. O ustavnoj odredbi će se na sjednici izjasniti ugledni pravnici.

Bonus video: